Mužuži - gruzínský ovar
(Alena Vlčková: 3 x 99 specialit sovětské kuchyně", str.55, Lidové nakladatelství Praha, 1986; gruzínská kuchyně)Mužužu (mužuži) - je svérázný gruzínský studený ovar či spíše huspenina, připravená s vepřových nožiček, kolen, ocásků a dalšího masa, nejlépe z mladého prasete a v závěru je marinovaná vařením s octem nebo aromatizovaným vínem. Vinného octa dáváme 1/10 objemu konečného vývaru, tj. asi 1/2 šálku na 1 litr vývaru. Huspeninu můžeme připravit i méně nákladným způsobem tj. pouze z většího počtu (10) vepřových nožiček. Nožičky po uvaření zalijeme naskládané do sklenice procezeným vývarem a necháme zrosolovatět. Mužužu uvařené v smaltovaných (nebo nerezových) hrncích, můžeme v chladničce uchovávat až čtyři dny. Podáváme je s chlebem.
Suroviny:
2 vepřové nožičky2 vepřová kolena2 vepřové ocásky500 g vepřového ramínka (či plecka)1 mrkev1-2 cibulekoření: 3 bobkové listy, 10 zrnek nového koření, 8 zrnek pepřesůl200 ml vinného octa (nebo zkvašeného bílého vína v němž jsme nechali 1-2 týdny vyluhovat listy estragonu a bazalky, nemáme-li dáme libeček nebo kopr
Postup přípravy:Nožičky a kolena rozsekneme napůl, ocásky pokrájíme na větší kousky a vše vložíme do smaltovaného hrnce, zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořeno.Vaříme na velmi mírném ohni 1,5 hodiny; voda nesmí vřít klokotem, ale jen se mírně vlnit. Potom vodu slijeme, smícháme ji se 100 ml vinného octa (nebo ochuceného vína) a směs opět nalijeme na maso.Pokračujeme v mírném vaření další 1,5 hodiny.Pak přidáme celou cibuli, mrkev, polovinu koření a osolíme a vaříme ještě 30-40 minut.Měkké maso vyjmeme a vývar procedíme a současně v jiné smaltované nádobě uvaříme ramínko. Když už je ramínko také měkké nakrájíme je na větší kousky, zalijeme mírně osolenou vařící vodou a vaříme 2,5 hodiny opět jen na mírném ohni. Po 2 hodinách táhnutí přidáme k ramínku druhou polovinu koření.Již už opravdu hodně měkké ramínko přeložíme z hrnce do větší mísy a nalijeme na ně na dobu 1 až 1,5 hodiny 100 ml vinného octa.Po této době vložíme maso zpět do hrnce, přelijeme scezeným masovým vývarem, necháme přejít varem a odstavíme z ohně.Do větší mísy dáme uvařené ramínko, vykostěná kolínka, maso z nožiček, ocásky a zalijemem oběma vývary.Směs masa a vývaru necháme vychladnout, rozležet a zrosolovatět.Podáváme studené s cibulí nebo cibulovou natí a sekanou petželkou (nebo libečkem eventuálně s koprem).
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME