Thajská plněná omeleta
(Thomas Robson: "Entreé to Asia", z knižního vydání receptů stejnojmenného kanadského televizního seriálu, str.50, 1998, thajská kuchyně)

Suroviny:
Na kořeněnou pastu:
  • 2 lžíce zrnek pepře
  • 3-4 koriandrové kořeny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
    Koření do omelety:
  • 2-4 malé zelené chilli papričky
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
    Hlavní suroviny:
  • 2 lžíce rostlinného oleje do náplně
  • 250 g vepřové kýty nebo kuřecího masa
  • 4 cibule šalotky, hrubě nasekané
  • 1 malé rajče
  • 1-2 lžíce čerstvě nasekaného kopru, máty, zeleného koriandru nebo bazalky
  • 3-4 lžíce rostlinného oleje na smažení omelety
  • 4 vejce rozmíchané s 50 ml vody
    Na ozdobu: listy salátu, měsíčky limetky a čerstvé chilli papričky

    Postup přípravy:
  • Pomocí třecí misky, mixéru (může být ruční) nebo malého robotu připravíme z uvedených surovin "kořeněnou pastu".
  • Všechny ostatní suroviny nachystáme do misek, aby byly pohotově při ruce.
  • Předehřejeme wok nebo restovací pánev na středně silném ohni.
  • Přidáme 2 lžíce oleje a o minutku později kořeněnou pastu.
  • Pastu osmahneme do zlatohněda, přidáme nakrájené chilli papričky a zamícháme.
  • Po chvilce nasypeme nakrájené vepřové nebo kuřecí maso, osmažíme je až jsou hotové tj. změní červenou barvu.
  • K masu přidáme nakrájené šalotky s pepřem, cukrem a rybí omáčkou a pokračujeme ve smažení dokud maso není propečené.
  • Přidáme rajče a mírně mícháme, aby se prohřálo a mezitím vmícháme nasekané bylinky.
  • Takto připravenou náplň odložíme stranou v misce a vyčistíme wok/pánev.
  • Wok/pánev znovu rozehřejeme na středním plameni, přidáme asi 1/4 oleje na smažení omelety a když je olej již horký nalijeme do něj 1/4 množství vaječné směsi.
  • Pánev přitom nachylujeme, aby se hmota rozlila a my tak připravili tenkou a kulatou omeletu.
  • Když je ještě omeleta nahoře kapalná, přidáme do jejího středu lžící asi 1/4 připravené náplně.
  • Okraje sražené omelety přehneme přes náplň, čímž vytvoříme obdélník nebo čtverec.
  • Necháme ještě zezlátnout a obdélníček přemístíme na nahřátý talíř a stejným způsobem jednu po druhé upečeme zbývající tři omelety a podáváme.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]