Thajské vegetariánské křehké nudle - Mee Krop
(Vatcharin Bhumichitr: "Vatch´s Thai Cookbook", Pavilion Books Limited, London, thajská kuchyně)
Nudle - přišly do Thajska z Číny a vlastně vůbec se staly se základním rychlým jídlem (typu "fast food") ve většině zemí Asie. V Thajsku se nudle konzumují z malých misek v pouličních stancích a to vždy, když nás popadne hlad. Je to nejcharakterističtější rys thajského života. Stánky s nudlemi prodavači provozují na podél čilých ulic, na říčních lodích, v krámcích na přizpůsobených jízdních kolech. V Thajsku nejme nikdy daleko od prodavače nudlových pokrmů. Nudle jsou vyráběny z rýžové nebo sójové mouky a je jich sedm druhů: Sen yai (široké), Sen mee (tenké dlouhé, vermicelli), Sen lek (středně široké), Ba mee (vaječné, hnědožluté), Wun sen (velmi tenké tzv. "celofánové") a Kanom jin (pro speciální příležitosti, něco jako špagety). Následující nudlové jídlo "Mee Krop" je populární thajskou chuťovkou. Jsou to křehké, v oleji restované rýžové nudle "sen mee", se sladkou karamelizovanou omáčkou, ozdobené vločkami z vejcem. Pokrm je často doplněn osmahnutým tofu, vepřovým nebo kuřecím masem. Ačkoliv je pokrm poměrně pracný, je opravdu výborným doplňkem k různým kari.
Suroviny na 3 porce:rostlinný olej pro fritování / smažení120 g rýžových nudlí "sen mee", nabobtnalých ve vodě a scezených
Na omáčku:2 lžíce rostlinného oleje120 g osmahnutých proužků tofu2 stroužky česneku, jemně nasekané2 malé šalotky, jemně nasekané1 lžíce světlé sójové omáčky1/2 lžičky soli2 lžíce palmového cukru4 lžíce rostlinného vývaru3 lžíce citrónové šťávy1/2 lžičky drceného chilli
Na zdobení:2 lžíce rostlinného oleje1 vejce, mírně rozšlehané s 1 lžící studené vody30 g sójových nebo fazolových klíčků1 jarní cibulka nakrájená na 2,5 cm proužky1 středně velká červená chilli paprička, bez semínek a podélně nakrájená na tenké proužky1 celá hlavička naloženého česneku (kratiam dong), hlavička česneku podélně nakrojená do podoby květu.
Postup přípravy:Pánev rozehřejeme na 200°C a orestujeme na ní do zlatohněda a chrupava nabotnalé rýžové nudle.Odložíme je na papírový ubrousek stranou a připravíme omáčku.
Příprava omáčky:Na woku nebo na těžké pánvi restujeme v rozehřátém oleji tofu až je křehké a položíme je také na ubrousek stranou.Pokračujeme krátkým restováním česneku a opět ho odstraníme z oleje a uložíme stranou.Do uprázdněné pánve vložíme šalotku, osmahneme do zlatohněda, přidáme sójovou omáčku, sůl cukr, vývar a citrónovou šťávu.Vaříme za míchání dokud směs nezkaramelizuje.Teď přidáme chilli papričku a stranou odložené restované tofu a česnek.Vmícháme je do omáčky a necháme nasáknout. Pánev sejmeme z ohně, položíme stranou a připravíme si zdobení.
Příprava zdobení:Na jiné pánvi rozehřejeme olej, do které zvolna kapeme vaječnou směs tak, aby vytvářela v oleji jednotlivé chomáčky sraženého vajíčka.Vaječné vločky vyjmeme děrovanou vařečkou, okapeme olej a odložíme na ubrousek stranou a dokončíme přípravu pokrmu k podávání.
Dokončení pokrmu a podávání:Pánev s omáčkou vrátíme na oheň, prohřejeme a přidáme křehké fritované nudle.Směs pak již přemístíme na podávací talíř a ozdobíme posypáním klíčky, jarní cibulkou, vločkami restovaného vajíčka, nakrájenou chilli papričkou a ozdobíme "květem", zhotovený z naloženého česneku.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME