Sójové maso thajským způsobem
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000, thajská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 balení sójového masa - nudličky
  • 1 1/2 lžíce škrobové moučky
  • 4-5 bambusových výhonků (použijeme z konzervy)
  • 1/2 šálku klíčků z fazolí mung ("Vigna radiata") nebo i jiných luštěnin
  • ústřicová omáčka podle chuti
  • voda

  • Příloha: rýže, čínské nudle

    Postup přípravy:
  • Sójové nudličky spaříme v horké vod; nejlépe když je 20 minut povaříme v kuřecím vývaru nebo ve vodě se sójovou omáčkou a worcesterem.
  • Pak je vyždímáme a vložíme do pánve na rozpálený tuk ve woku a osmažíme.
  • Postupně přidáváme bambusové výhonky, fazolové klíčky škrob a zakapeme ústřičnou omáčkou.
  • Na závěr přidáme malé množství vody, povaříme a ještě přidáme česnek nebo (celerové) plátky.
    »"Moje kamarádka kuchařka Maruška říká sójovému masu pohrdavě maso dřevěné. Ale já koupila něco, co se nazývá "big steak" a vařila jsem to půl hodiny ve vývaru, pak vyždímala, namočila do oleje, do strouhanky, pak do vajíčka, osmažila a zapekla rychle v pekáčku s anglickou slaninou a cibulkou nebo jindy vyždímala a obalila jako řízek - bylo to vážně moc dobré! Do vajíčka jsem přidala trochu česneku a pepře. Dají se z toho dělat i řízky naruby. Nakonec i Maruška uznala, že je to jedlé. Je to taky levné"!«.

    Z e-mailu od Míšy Procházkové, farářky z Říčan - vnučky Boženy Němcové, 2007)

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]