» . . .O tom vám chci hlavně dnes povědět o vařených burácích. Možná, že jste je už někdy ochutnali v asijské kuchyni. Prodávají se v Číně, v Indonésii, nebo na Hawaji, ale nic se nevyrovná jižanskému vaření buráků. Největší "vývar" buráků na světě se údajně odehrává v městečku Luverne v Alabamě. Městečko má jen 2 a půl tisíce obyvatel, ale na "Labor day" (americký Svátek práce začátkem září) tam uvaří skoro 10 tun buráků. Jdou jako na dračku. Loni jim prý dokonce "došly". Prodávají na dobročinné účely, na podporu nemocnice pro děti s popáleninami, pytlík za 2 dolary. Koupit je na Jihu můžete skoro všude u stánků s ovocem a zeleninou. Někde jen v sezóně koncem srpna, začátkem září, jinde po celý rok. Když jsem poprvé viděla ceduli "VAŘENÉ BURÁKY" myslela jsem si, že špatně rozumím, tak jsem se raději zeptala: "Vařené oříšky"? Moje snacha, která je Jižanka do desátého kolena se podivila: "Tys ještě nikdy nejedla vařené buráky? Tak to musíš zkusit!" Zkusila jsem! A propadla jsem jim docela. Jak těm "normálním", tak "cajun" v pěkně pikantním nálevu. Jedí se horké. Jako pečené kaštany. Což je zvlášť příjemné na podzim. Nejdřív rozkousnete lusk, vaří se syrové hned po vykopání, nepředpražené i se slupkou a do pusy se vám vyleje "polévka" ve které se vařily a pak přijde oříšek. Buď příjemně slaný nebo pikantní či pálivý jako čert. Také jsem nikdy neviděla tak velké buráky jako v Alabamě! Že by to bylo tím, že jsou nacucané vodou? A ta lahoda! Nemůžete přestat, jako s praženými, když je před vás postaví v restauraci. Vychlazené jsou vynikajím doplňkem do salátů, do těch se hodí hlavně cajun nebo orientalní varianta, nebo jen tak na mlsaní nebo zahnání hladu. Prodávají se i v konzervách a v obchodě s delikatesami mohou být i velmi drahé. Ale jak už to s konzervami je, není to ono. Takže pokud jste je ochutnali z konzervy a nesdílíte se mnou moje nadšení, nevadí. Zkuste to příště s čerstvými z velkého hrnce někde na venkově. A pak stejně jako já klidně vyměníte pytlík arašídů v čokoládě za pytlík slaných vařených buráků«