Suroviny:100 g rýže100 g čočky600 ml vývaru nebo vody1 lžíce rajského protlaku1/2 lžičky koření karí2 stroužky česneku, utřené1/2 lžičky soli2 lžíce oleje
Postup přípravy:Čočku uvaříme doměkka ve vodě; vody dáme tolik, aby asi pět centimetrů přečnívala nad luštěninou.Pak vodu slijeme a čočku prozatím dáme stranou.V oleji asi během dvou minut osmahneme česnek, přidáme protlak, koření karí a sůl.Za stáleho míchání směs smažíme další dvě minuty, pak přidáme rýži, uvařenou čočku.Stále pak mícháme dokud se součásti směsi řádně nepropojí.Přilijeme vývar nebo vodu, přivedeme kapalinu do varu, pak oheň zmírníme.Nádobu přiklopíme poklicí a necháme dusit, dokud se kapalina nevstřebá a rýže není měkká.Pokrm kitri necháme asi deset minut odpočinout a podáváme.
»V Iránu se rýže pěstuje v provinciích ležících u Kaspického moře, je považována za jednu z nejlepších. Jakostní rýže je aromatická a její zrnka jsou dlouhá. Speciální druh přípravy rýže - máčení, vaření a posléze napařování má za účel, aby si rýže zachovala svou přírodní vůni a kvalitu a zrnka se oddělovala jedno od druhého. Připravit takto rýži je opravdu umění, který Iránci dobře ovládají. Již z dob vlády perské dynastie Sasánovců (224-651) nacházíme zmínky o jídlech s rýží podávaných tehdy ovšem pouze na královském dvoře. Rýžové "polouv" - pilav patřilo k oblíbeným jídlům. Svědčí o tom proslulá veršovaná satira Obejda Zakániho (1280-1371) Múš va gorbe - Myš a kočka. Polou neboli pilav zde nechybí mezi pochoutkami, které přinesla myší delegace kočce, když jedna z myší v mešitě zaslechla, jak kočka se dává na pokání a přísahá, že už nebude požírat myši: "Hned sedm myší - a urozených vezír či zeman je každičká z nich, vzplanuvše ke kočce v milostném žáru, nabralo vzácných a rozličných darů. Ta první v tlapičce má láhev vína, pečená jehňata přináší jiná, na míse rozinky, běží ta třetí, další zas s talířkem datlí sem letí, nádobku se sýrem přináší pátá, jogurt a koláčky, šestá zas chvátá, sedmé tác s pilavem na hlavu dali a šerbet z ománských citrónů zralých."« (Jiřina Panzová: "Co a jak se jí v Iránu", Nový Orient, str. 358, čís. 10, 2001)
nahoru Na obsah kapitolyHOME
|