Indonéská slavnostní rýže
(Soňa Čermáková: "Indonésie", Malang, 2001, indonéská kuchyně)
Původně se v celé Indonésii jedlo prsty pravé ruky. Na venkově se tato tradice udržuje dodnes. K pokrmům se umístí misky s vodou, v nichž se namáčejí prsty. Do úst se vkládají malé kuličky jídla. Dlaně ani ústa se přitom nesmějí poskvrnit a prsty se nejenže nesmějí dostat do úst, ale ani dotknout rtů.
Suroviny:
  • 4 lžíce tuku
  • 2 cibule, nasekané
  • 2 hlavičky česneku
  • 250 g hovězího masa, nakrájené na kostky
  • 4 zelné listy
  • 2 chilli papričky
  • 4 jarní cibulky, nahrubo nasekané
  • 150 g fazolových výhonků

    Na ozdobení:1 okurek
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky glutasolu
  • 150 g krevet
  • 500 g vařené rýže
  • sůl
    Na omelety:
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • sůl a pepř
  • tuk na smažení

  • Postup přípravy:
    Nejdříve připravíme omelety: Rozšleháme vejce s mlékem a podle chuti osolíme a opepříme. Na pomaštěné a rozehřáté pánvi upečeme co nejtenčí placky, stočíme je a nakrájíme na velmi jemné proužky. Na pánvi krátce osmahneme na tuku cibule a rozetřený česnek. Do tuku pak vložíme nakrájené hovězí maso na kostičky, osolíme a za stálého míchání opékáme, až maso změkne. Přidáme jemně pokrájené zelné listy, papričky chilli a hrubě nasekanou jarní cibulku. Důkladně promícháme a do směsi vložíme fazolové výhonky a nachystané proužky omelet. Dochutíme sójovou omáčkou a glutasolem. Nakonec ještě přidáme krátce na oleji opečené krevety. Vše vmícháme do uvařené rýže. V případě, že je rýže příliš suchá, trochu ji přimastíme a podle chuti dosolíme. Hotový pokrm ozdobíme proužky zbylých omelet a tenkými plátky oloupané okurky.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]