Příprava thajské rýže - Khao
(Vatcharin Bhumichitr: "Vatch´s Thai Cookbook", - Pavilion Books Limited, London, thajská kuchyně)
Rýže - má posvátné místo v thajské historii a kultuře. Také my si ji vážíme, neboť polovina lidské populace je na rýži závislá. Vysoký obsah kalorií je schopný nahradit přibližně 80% energie potřebné lidskému tělu, nevýrazná chuť umožňuje používat ji jako vhodnou přílohu k širokému spektru pokrmů, přitom je však dost delikátní, aby mohla být konzumována s chutí ve velkém množství. Zkrátka - tyto malé bílé zrníčka jsou bezvadnou potravinou. Na naší planetě roste mnoho druhů rýže, ale jenom dva jsou využívány v thajské kuchyni, a to musíme při přípravě thajského pokrmu s rýží respektovat, chceme-li být autentičtí.
1) Thajská voňavá rýže (Thai Fragrant Rice) - je pod tímto jménem používána a je dostupná ve velkém měřítku. Je to dlouhozrnná (long-grain) rýže ovoněná jasmínem nejvyšší kvality. Je podávána po uvaření ve vodě nebo v páře, může být znovu ohřívána a restována. Zrnka restujeme na suchém woku nebo na restovací pánvi a tak získáme grilovanou rýži " Khao Kua". Tento typ rýže se po správném uvaření nelepí, zrnka se dobře dělí, májí oříškovou a lehce pálivou příchuť. Tato rýže je používána i pro přípravu rýžového octa. Druhy rýžových octů se pohybují od jemných, lehkých, světlých druhů až po silné, odleželé, tmavě zbarvené octy. V případě, že pro přípravu thajského pokrmu koupíme dostupnější čínský rýžový ocet, měli bychom se pokusit vyhnout jeho styku s glutamátem sodným (glutasolem) a s některými kořeními. V thajských receptech převzatých do DDK budeme používat spíše jemnější světlé, než tmavější a ostřejší druhy octů.
2) Sticky nebo Glutinous Rice (Khao Niew) - je druhým používaným typem rýže v Thajsku. Je to široká, krátkozrnná, baculatá rýže s vyšším obsahem škrobu, většinou bíle, avšak také hnědě či dokonce až černě zbarvená. Jak její název napovídá - "lepkavá rýže", je protikladem uvedeného dlouhozrnného druhu. Po uvaření bývá hutná, až skoro kašovitá. Je oblíbená v severním Thajsku, kde je v průběhu jídla nabírána prsty, tvarována do kuliček a jejich pomocí jsou nabírány ostatní pokrmy, omáčky atd. "Sticky rice" je v Thajsku využívána k přípravě sladkostí, když je zahnětena do rýžové mouky. Tento typ rýže nemůžeme vařit v elektrických pařácích a před vařením ji vždy musíme nechat nabobtnat ve vodě.
Thajská vařená rýže - Khao Suay
Suroviny:480 g thajské jasmínové dlouhozrnné rýže
600 ml (2 1/2 šálku) vody
Postup přípravy:Rýži na sítku propereme třikrát studenou vodou, až voda která vytéká je čistá, nezkalená škrobem.Propranou rýži vložíme do těžké pánve (hrnce), přidáme odměřené množství vody, zakryjeme a přivedeme co nejrychleji k varu.Pak hrnec odkryjeme a pokračujeme ve vaření, za intenzivního míchání, dokud obsah vody se nezmenší tak, že klesne pod povrch rýže, který se nám náhle začne jevit suchý. Pak zmenšíme co nejvíce plamen, nádobu zakryjeme, případně můžeme pod pokličku vložit hliníkovou fólii, jestliže je to nutné k zajištění těsnosti víka.Necháme rýži dovařit v páře během 20 minut.Poznámky DDK:
Množství vody - při vaření thajské rýže se může měnit podle ročního období a závisí i na době skladování rýže tj. na její vysušenosti. Uvedené množství v tomto receptu je průměrná hodnota.
Rice-steamer - je zařízení na vaření rýže v páře. Klasické zařízení je spleteno z bambusových nebo palmových listů, nebo jsou používány moderní elektrické vyvíječe páry. Pařáček se skládá ze spodního dílu pro zásobu a ohřev vody a horního dílu s perforovaným nebo propustným dnem a víkem pro umístění rýže. Zařízení je velmi praktické, účinné není drahé a zabezpečí nám přípravu opravdu dokonalé rýže.
Thajská chrupavá rýže - Khao Tang
Postup přípravy:
Jestliže se nám při vaření rýže a stane "havárie" a na dně nám zůstane připečená vrstva rýže, nezoufejme, v thajské kuchyni není nic ztraceno, z této vrstvy připravíme orestovanou chrupavou rýži. Nejprve nalijeme na připečenou vrstvu na dně pánve studenou vodu. Po chvilce odloupneme ze dna celé pláty spečené rýže a necháme je oschnout. Pak plátky rýže rozlámeme na 3 - 4 kusy, které osmahneme na pánvi na rozehřátém oleji dozlatova a dochrupava. Po odstranění nadbytečného tuku papírovým ubrouskem rýži podáváme.
Thajská lepkavá rýže vařená v páře - Khao Niew
Suroviny:480 g krátkozrnné (lepkavé rýže, sticky - glutinous)
Postup přípravy:Krátkozrnou rýži namočíme nejméně na 3 hodiny do vody; nejlépe přes noc.Pak ji osušíme a ještě důkladně propláchneme studenou vodou.Do pařáku na perforovaný horní díl položíme zdvojený mušelín nebo propustné plátno a nasypeme do něho rýži. Vodu ve spodním dílu pařáčku přivedeme k varu a necháme horkou páru procházet skrze zrníčka rýže asi 30 minut. Pak podáváme jako přílohu.
Suchá restovaná rýže - Dry Fried Rice - Khao Kua
Postup přípravy:Požadované množství nevařené rýže nasypeme do suchého (bez oleje) woku nebo na restovací pánev rozpálenou na vysokou teplotu.Pánví třepeme a rýži prohazujeme, aby se nepřipálila a čekáme až se zrnka zbarví zlatohnědě, pak pánev sejmeme z ohně.Jestliže je to vyžadováno v receptu, osmahnutá zrnka nahrubo nadrtíme v hmoždíři. Podobným způsobem připravujeme třeba sezamová semínka.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME