Janssonovo pokušení
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 60, jaro 1989, švédská kuchyně)

Janssonovo pokušení - patří k typickým švédským jídlům, které nesmí chybět při žádné slavnostnější příležitosti. Tabule bývá vyzdobena miniaturním vlaječkami, fáborky a ubrousky ve švédských barvách - modré a žluté. Kromě piva patří k jídlu i malá sklenička akvavitu
Janssonovo pokušení-foto zdroj Suroviny pro 4 osoby:
  • 6 syrových brambor
  • půl uzené makrely
  • sardelová pasta
  • 3 větší cibule
  • 250 ml šlehačky
  • pepř

    Postup přípravy:
  • Brambory nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky velikosti zápalek.
  • Rozložíme je do ploché zapékací misky a proložíme kousky uzené makrely.
  • Potřeme vrstvou sardelové pasty, opepříme, přidáme vrstvu osmažené jemně pokrájené cibulky.
  • Vše nakonec zalijeme šlehačkou a zapečeme 30 až 45 minut ve středně rozehřáté (180°C) troubě.
    »Analytická gastronomie snažila se vyšetřit účinky rybí potravy na chov domácích zvířat a souhlasné pozorování dokázalo, že působí mocně na plodnost a že probouzí v obou pohlavní pud. Tyto fyzické pravdy nebyly bezpochyby známy církevním zákonodárcům, kteří ukládali čtyřicetidenní posty různým klášterním řádům, neboť nemůžeme předpokládat, že by byly měly za účel ještě více ztížit dodržení slibu čistoty, již tak dost nelidského. A přece byli by mohli církevní zákonodárci být varováni starou, z dob křižáckých výprav pocházející anekdotou: - "Sultán Saladin, chtěje vyzkoušet, jak dalece může odolávat zdrženlivost dervišů, vzal dva k sobě do paláce a dal jim předkládat po jistou dobu nejsilnější masité pokrmy. Brzy zmizely všechny stopy postů, které si byli ukládali a oni počali tloustnout. Tu dali jim za společnice dvě neobyčejně krásné odalisky; a hle přes všechny dobře míněné svody neměly úspěchu a oba světci vyšli z tak choulostivé zkoušky čistí jako démant z Visapuru. Sultán podržel je ještě dále v paláci a k oslavě jejich vítězství dal jim předkládat po dobu několika týdnů stravu stejně pečlivě připravovanou, ale záležející výhradně z ryb. Poté podrobil je opětně útoku mládí a krásy; ale tentokrát ku podivu zvítězila přirozenost a šťastní mniši podlehli." - Dle nynějšího stavu našich vědomostí je pravděpododbné, že kdyby povstal časem opět nějaký nový mnišský řád, zavedli by opati výživu způsobilejší k vykonávání mnišských poviností.«
    ( Athellme Brillat-Savarin, 1755-1826: "La Physiologie du Gout", NLN Praha, 1994)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]