Barevné mušle z uzených sleďů
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 55-56, jaro 1989, švédská kuchyně)
Základní suroviny pro věechny následující recepty:2 uzení sledi nebo 1/2 uzené makrely, větší kousky masa bez kostípepř a sůl
Červená mušle:
Suroviny pro 4 porce:základní surovinykečupstroužek česnekustrouhaný sýr
Postup přípravy:Maso z uzené ryby vložíme na dno zapékacích mušlí (misek) a přelijeme kečupem, do kterého můžeme prolisovat stroužek česneku.Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme 20 minut v troubě asi při 180°C.
nahoru
Žlutá mušle:
Suroviny pro 4 porce:základní suroviny1 lžíce másla1 lžíce mouky, 150 ml mlékakari koření
Postup přípravy:Máslo rozpustíme a zaprášíme moukou a připravenou jíšku zředíme mlékem.Do zhoustlé bešamelové omáčky přidáme kari koření, které ji zbarví žlutě.Rybí maso vložíme do mušlí (misek) a zalijeme omáčkou.Povrch misek posypeme strouhaným sýrem a zapékáme 20 minut při střední teplotě (180°C)
nahoru
Bílá mušle:
Suroviny pro 4 porce:základní surovinylžíce máslalžíce mouky150 ml mlékastrouhaný křen
Postup přípravy:Do bešamelové omáčky, kterou připravíme z máslové jíšky a mléka, vmícháme strouhaný křen.Zapečeme 20 minut v předehřáté troubě (180°C).
nahoru
Poznámky DDK:
Mušle na zapékání - pokud nevlastníme originální schránky z velkých mušlí používané jako zapékací misky, použijeme žáruvzdorné hrnečky nebo oválné misky či jiné napodobeniny podobného tvaru.
Sleď na našem trhu - se vyskytuje dnes hojně a v mnoha variantách - solený, mražený, uzený a v podobě různě nakládaných rybích lahůdek, které většinou sníme tak, jak jsme je koupili. V několika receptech uvedených v DDK v rámci tématu švédské kuchyně se můžeme přiučit jak využívat tuto, mnohdy opovrhovanou nebo zdánlivě až příliš obyčejnou surovinu. Sleď je, stejně jako všechny ryby, velmi cennou potravinou obsahující v masu malé množství tuku, ale nabitou důležitými minerálními látkami a vitamíny A, B, D.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME