Barevné mušle z uzených sleďů
(Alena Johnsson - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 55-56, jaro 1989, švédská kuchyně)

Základní suroviny pro věechny následující recepty:
  • 2 uzení sledi nebo 1/2 uzené makrely, větší kousky masa bez kostí
  • pepř a sůl

    Červená mušle:
    Suroviny pro 4 porce:
  • základní suroviny
  • kečup
  • stroužek česneku
  • strouhaný sýr
    Postup přípravy:
  • Maso z uzené ryby vložíme na dno zapékacích mušlí (misek) a přelijeme kečupem, do kterého můžeme prolisovat stroužek česneku.
  • Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme 20 minut v troubě asi při 180°C.
    nahoru

    Žlutá mušle:
    Suroviny pro 4 porce:
  • základní suroviny
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky, 150 ml mléka
  • kari koření
    Postup přípravy:
  • Máslo rozpustíme a zaprášíme moukou a připravenou jíšku zředíme mlékem.
  • Do zhoustlé bešamelové omáčky přidáme kari koření, které ji zbarví žlutě.
  • Rybí maso vložíme do mušlí (misek) a zalijeme omáčkou.
  • Povrch misek posypeme strouhaným sýrem a zapékáme 20 minut při střední teplotě (180°C)
    nahoru

    Bílá mušle:
    Suroviny pro 4 porce:
  • základní suroviny
  • lžíce másla
  • lžíce mouky
  • 150 ml mléka
  • strouhaný křen
    Postup přípravy:
  • Do bešamelové omáčky, kterou připravíme z máslové jíšky a mléka, vmícháme strouhaný křen.
  • Zapečeme 20 minut v předehřáté troubě (180°C).
    nahoru

    Poznámky DDK:
    Mušle na zapékání
    - pokud nevlastníme originální schránky z velkých mušlí používané jako zapékací misky, použijeme žáruvzdorné hrnečky nebo oválné misky či jiné napodobeniny podobného tvaru.
    Sleď na našem trhu - se vyskytuje dnes hojně a v mnoha variantách - solený, mražený, uzený a v podobě různě nakládaných rybích lahůdek, které většinou sníme tak, jak jsme je koupili. V několika receptech uvedených v DDK v rámci tématu švédské kuchyně se můžeme přiučit jak využívat tuto, mnohdy opovrhovanou nebo zdánlivě až příliš obyčejnou surovinu. Sleď je, stejně jako všechny ryby, velmi cennou potravinou obsahující v masu malé množství tuku, ale nabitou důležitými minerálními látkami a vitamíny A, B, D.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]