Thajská grilovaná ryba
(Thomas Robson: "Entreé to Asia", knižní vydání receptů ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 94, 1998, thajská kuchyně)
Obliba a množství používaného kopru v severním Thajsku přívádí "západní" návštěvníky do úžasu. Na druhé straně náhle pocítit tu známou domácí vůni v exotické situaci, způsobí vždy nečekané potěšení a vzrušení. V tomto receptu je uvedená "koprová marináda", která je báječná třeba s čerstvým halibutem, ale můžeme ji zkusit jakoukoliv jinou rybu.
Suroviny:
Na kořeněnou pastu:1 lžíce / 15 ml hrubě nasekané citrónové trávy (u nás koupíme čerstvou i sušenou - DDK)1 lžíce / 15 ml hrubě nasekaného kořene nebo stonků koriandru2 lžičky / 10 ml hrubě nasekaného galanga, galgan (nahradíme zázvorem - DDK) 2 až 4 červené chilli papričky, nasekané nahrubo2 lžíce / 30 ml hrubě nasekaných stonků kopru
Na ochucení pasty:1 lžíce / 15 ml hnědého cukru2 lžíce / 30 ml rybí omáčkyhrubá sůl dle chutišťáva z 1 čerstvého citrónu3 lžíce / 45 ml oleje
Hlavní surovina:rybí steaky, každý vážící asi 250 g
Postup přípravy:Nachystáme všechny suroviny, abychom je měli pohotově při ruce.Pomocí hmoždíře, třecí misky, či mixéru utřeme z výše uvedených surovin hrubou "kořeněnou pastu".Kořeněnou pastu smícháme ze surovinami uvedenými v rozpisu "na ochucení pasty" a dobře spolu promícháme.Rybí steaky v ochucené pastě marinujeme v inertní nádobě (např. nerez, plast, sklo) po dobu 2 až 4 hodiny.Gril s mřížkou rozehřejeme a při střední teplotě ryby opečeme, asi tak během 6 - 8 minut po každé straně tj. celkem za 10 až 15 minut.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME