Thajská grilovaná ryba
(Thomas Robson: "Entreé to Asia", knižní vydání receptů ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 94, 1998, thajská kuchyně)

Obliba a množství používaného kopru v severním Thajsku přívádí "západní" návštěvníky do úžasu. Na druhé straně náhle pocítit tu známou domácí vůni v exotické situaci, způsobí vždy nečekané potěšení a vzrušení. V tomto receptu je uvedená "koprová marináda", která je báječná třeba s čerstvým halibutem, ale můžeme ji zkusit jakoukoliv jinou rybu.
Suroviny:
Na kořeněnou pastu:
  • 1 lžíce / 15 ml hrubě nasekané citrónové trávy (u nás koupíme čerstvou i sušenou - DDK)
  • 1 lžíce / 15 ml hrubě nasekaného kořene nebo stonků koriandru
  • 2 lžičky / 10 ml hrubě nasekaného galanga, galgan (nahradíme zázvorem - DDK)
  • 2 až 4 červené chilli papričky, nasekané nahrubo
  • 2 lžíce / 30 ml hrubě nasekaných stonků kopru
    Na ochucení pasty:
  • 1 lžíce / 15 ml hnědého cukru
  • 2 lžíce / 30 ml rybí omáčky
  • hrubá sůl dle chuti
  • šťáva z 1 čerstvého citrónu
  • 3 lžíce / 45 ml oleje
    Hlavní surovina:
  • rybí steaky, každý vážící asi 250 g

    Postup přípravy:
  • Nachystáme všechny suroviny, abychom je měli pohotově při ruce.
  • Pomocí hmoždíře, třecí misky, či mixéru utřeme z výše uvedených surovin hrubou "kořeněnou pastu".
  • Kořeněnou pastu smícháme ze surovinami uvedenými v rozpisu "na ochucení pasty" a dobře spolu promícháme.
  • Rybí steaky v ochucené pastě marinujeme v inertní nádobě (např. nerez, plast, sklo) po dobu 2 až 4 hodiny.
  • Gril s mřížkou rozehřejeme a při střední teplotě ryby opečeme, asi tak během 6 - 8 minut po každé straně tj. celkem za 10 až 15 minut.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]