Tom Khaa Kai - Thajská kuřecí polévka s kokosovým mlékem - Chicken in Coconut MilkTom Khaa Kai - je thajská kuřecí polévka, kterou z hlediska složení a postupu přípravy můžeme přiřadit ke světoznámým thajským polévkám typu "tom yam". Její příprava je velmi jednoduchá, rychlá a její chuť je delikátní - mírně ostrá, lahodně nakyslá, přitom sladce kořeněná a navíc vonící čerstvými bylinkami. Krevetky jsou zde nahrazeny kuřecím masem, dále obsahuje více oddenku galganu (zázvoru) a její pálivost je zmírněna přídavkem kokosového mléka. Dnes jsou k její přípravě i u nás všechny suroviny dostupné. Někdy však můžeme použít tyto náhrady: citrónová tráva - citrónová kůra, galgan - oddenek zázvoru, listy kaffir lime - listy citroníku. Při pohledu na suroviny potřebné pro přípravu thajské kuřecí polévky s nudličkami, zařazené na konci této stránky zjistíme, že obsahují všechny u nás snadno dostupné a navíc si můžeme pustit postup její přípravy na videu.
Tom Khaa Kai I
(Ze stránky Hua Hin Tourist Information, thajská kuchyně)
Suroviny:
100 ml kuřecího vývaru1 stonky citrónové trávy, jemně nakrájené
30 g oddenku galganu , nakrájet2 ks kaffir lime listů (bai ma-krut)500 g kuřecích prsíček, nakrájené80 g nožiček ze žampiónů, na čtvrtky3 lžíce rybí omáčky3 lžíce šťávy z limetky3 chilli papričky, jemně nakrájené400 g kokosového mléka
Postup přípravy:Kuřecí vývar přivedem do varu, přidáme citrónovou trávu, galgan a listy kaffir lime.Ochucený vývar pak nalijeme do kokosového mléka, přidáme kuřecí maso, žampióny, ochutíme rybí omáčkou, citrónovou šťávou a chilli.Vaříme na mírném ohni až je kuřecí maso hotovo a pak servírujeme s vařenou rýží.
nahoru
Tom Khaa Kai II
(Ze stránky Nikibone, thajská kuchyně)
Suroviny:900 g kuřecího masa, nakrájeného350 ml kokosového mléka (může být z plechovky)
12 plátků mladého galganu8 kousků citrónové trávy , na 2,5 cm špalíky1 šálek nožiček žampiónů3 lžíce rybí omáčky3 limetky10 zelený pepř3 lžíce koriandru, nasekaného
Postup přípravy:Kuřecí maso nakrájíme na plátky asi 5 x 2 cm.Do hrnce přidáme 1 1/2 šálku vody a kapalinu uvedeme do varu.Přidáme galgan, citrónovou trávu kuřecí maso a když je již uvařené přidáme do hrnce kokosové mléko. Kapalnou směs s kokosem nesmíme převařit, aby nebyla příliš olejovitá; přidáme žampióny.Mezitím přichystáme tři misky na podávání polévky.Rozdrtíme pepř a nasypeme do misek každému podle chuti, vložíme klínek citrusu a do misek rozdělíme kuřecí maso a vývar.Podle chuti přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu.Polévku v miskách posypeme nasekané listky koriandru.Můžeme podávat i s vařenou rýží. Chuť má být kombinací slané, kyselé a pálivé chuti.
nahoru
Tom Khaa Kai III
(Z thajské kuchyně)
Suroviny:
1 stvol citrónové trávy
4 listy kaffir lime nebo citrusu
1 kousek galganu250 g žampiónů
2 rajčata
1-2 lžičky chilli pasty
500 g kuřecího masa
400 ml kokosového mléka
4 lžíce citrónové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
Postup přípravy:Nakrájíme citrónovou trávu na 3 cm kousky, přehneme citrusové listy, omyjeme galgan a nakrájíme na řezy.Žampiony rozpůlíme, rajčata nakrájíme na kostky a kuřecí maso na plátky.V hrnci zahřejeme kokosové mléko a přidáme citrónovou trávuya zvolna vaříme po dobu 2 minut.Přidáme 3 litry vody a pomalu zahříváme, přidáme kuřecí maso, žampiony a rajčata a pokračujeme ve vaření asi pět minut až je maso hotové.Ochutíme chilli pastou, rybí omáčkou a citrónovou šťávou.Před podáváním z polévky odstraníme pevné částečky koření tj. např. cedníkem citrónovou trávu a listy citrusu.
nahoru
Thajská kuřecí polévka s rýžovými nudličkami - Tom Khaa Kai IV
(Ze stránek videojugBETA, zařazeno do DDK v červnu 2007, thajská kuchyně)
Suroviny pro 4 porce:
750 ml kuřecího vývaru1 1/2 kuřecích prsou, na kostky1/2 lžičky prášku kurkumy4 lžíce rybí omáčky2 stroužky česneku, nakrájené1 malá chilli paprička, nasekaná1 lžička hnědého cukru160 ml kokosového mléka2 lžíce citrónové šťávy100 g fazolových výhonků1 jarní cibulka,na plátkyzelený koriandr, několik výhonků2 lžíce arašídových oříšků, nasekané150 g rýžových nudlí, namočených předem do vody2 lžíce sezamového olejesůl a bílý pepř podle chuti.
Postup přípravy:
Příprava základu polévkyDo hrnce postaveném na středně silném plameni nalijeme připravený vývar.Postupně přidáváme kokosové mléko, nasekaný česnek, mletou kurkumu, hnědý cukr, rybí omáčku, nasekanou chilli papričku a sezamový olej. Ochutíme trochou soli a bílého pepře, dobře promícháme a kapalinu uvedeme do varu.
Přídavek kuřecího masa do polévky
Když kapalina již vaří, přidáme kousky kuřete, zamícháme a opět uvedeme do varu. Vaříme po dobu pěti minut.
Přídání nudlíZhruba po pěti minutách přidáme rýžové nudle (odkapané), zamícháme a povaříme je jen dvě minuty. Nakonec přidáme jarní cibulku a znovu vše zamícháme.
Podávání polévky
Těsně před podáváním přidáme do polévky citrónovou šťávu.Do jídelních misek nejdříve naběračkou spravedlivě rozdělíme nudle a zalijeme je polévkou.K ozdobení polévky na každou porci v misce položíme fazolové klíčky, nasekaný zelený koriandr (v nouzi petrželku) a nasekané arašídové oříšky.
Instruktážní VIDEO:
Thajská kuřecí nudlová polévka - instruktážní video postupu přípravy ze stránky videojugBETA
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME