Tom Khaa Kai - Thajská kuřecí polévka s kokosovým mlékem - Chicken in Coconut Milk
Tom Khaa Kai - je thajská kuřecí polévka, kterou z hlediska složení a postupu přípravy můžeme přiřadit ke světoznámým thajským polévkám typu "tom yam". Její příprava je velmi jednoduchá, rychlá a její chuť je delikátní - mírně ostrá, lahodně nakyslá, přitom sladce kořeněná a navíc vonící čerstvými bylinkami. Krevetky jsou zde nahrazeny kuřecím masem, dále obsahuje více oddenku galganu (zázvoru) a její pálivost je zmírněna přídavkem kokosového mléka. Dnes jsou k její přípravě i u nás všechny suroviny dostupné. Někdy však můžeme použít tyto náhrady: citrónová tráva - citrónová kůra, galgan - oddenek zázvoru, listy kaffir lime - listy citroníku. Při pohledu na suroviny potřebné pro přípravu thajské kuřecí polévky s nudličkami, zařazené na konci této stránky zjistíme, že obsahují všechny u nás snadno dostupné a navíc si můžeme pustit postup její přípravy na videu.
Tom Khaa Kai I
(Ze stránky Hua Hin Tourist Information, thajská kuchyně)

Tom Kha KaiSuroviny:
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 1 stonky citrónové trávy, jemně nakrájené
  • 30 g oddenku galganu , nakrájet
  • 2 ks kaffir lime listů (bai ma-krut)
  • 500 g kuřecích prsíček, nakrájené
  • 80 g nožiček ze žampiónů, na čtvrtky
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce šťávy z limetky
  • 3 chilli papričky, jemně nakrájené
  • 400 g kokosového mléka

    Postup přípravy:
  • Kuřecí vývar přivedem do varu, přidáme citrónovou trávu, galgan a listy kaffir lime.
  • Ochucený vývar pak nalijeme do kokosového mléka, přidáme kuřecí maso, žampióny, ochutíme rybí omáčkou, citrónovou šťávou a chilli.
  • Vaříme na mírném ohni až je kuřecí maso hotovo a pak servírujeme s vařenou rýží.
    nahoru

    Tom Khaa Kai II
    (Ze stránky Nikibone, thajská kuchyně)
    Suroviny:
  • 900 g kuřecího masa, nakrájeného
  • 350 ml kokosového mléka (může být z plechovky)
  • 12 plátků mladého galganu
  • 8 kousků citrónové trávy , na 2,5 cm špalíky
  • 1 šálek nožiček žampiónů
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 limetky
  • 10 zelený pepř
  • 3 lžíce koriandru, nasekaného
    Postup přípravy:
  • Kuřecí maso nakrájíme na plátky asi 5 x 2 cm.
  • Do hrnce přidáme 1 1/2 šálku vody a kapalinu uvedeme do varu.
  • Přidáme galgan, citrónovou trávu kuřecí maso a když je již uvařené přidáme do hrnce kokosové mléko.
  • Kapalnou směs s kokosem nesmíme převařit, aby nebyla příliš olejovitá; přidáme žampióny.
  • Mezitím přichystáme tři misky na podávání polévky.
  • Rozdrtíme pepř a nasypeme do misek každému podle chuti, vložíme klínek citrusu a do misek rozdělíme kuřecí maso a vývar.
  • Podle chuti přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu.
  • Polévku v miskách posypeme nasekané listky koriandru.
  • Můžeme podávat i s vařenou rýží. Chuť má být kombinací slané, kyselé a pálivé chuti.
    nahoru

    Tom Khaa Kai III
    (Z thajské kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 stvol citrónové trávy
  • 4 listy kaffir lime nebo citrusu
  • 1 kousek galganu
  • 250 g žampiónů
  • 2 rajčata
  • 1-2 lžičky chilli pasty
  • 500 g kuřecího masa
  • 400 ml kokosového mléka
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce rybí omáčky
    Postup přípravy:
  • Nakrájíme citrónovou trávu na 3 cm kousky, přehneme citrusové listy, omyjeme galgan a nakrájíme na řezy.
  • Žampiony rozpůlíme, rajčata nakrájíme na kostky a kuřecí maso na plátky.
  • V hrnci zahřejeme kokosové mléko a přidáme citrónovou trávuya zvolna vaříme po dobu 2 minut.
  • Přidáme 3 litry vody a pomalu zahříváme, přidáme kuřecí maso, žampiony a rajčata a pokračujeme ve vaření asi pět minut až je maso hotové.
  • Ochutíme chilli pastou, rybí omáčkou a citrónovou šťávou.
  • Před podáváním z polévky odstraníme pevné částečky koření tj. např. cedníkem citrónovou trávu a listy citrusu.
    nahoru

    Thajská kuřecí polévka s rýžovými nudličkami - Tom Khaa Kai IV
    (Ze stránek videojugBETA, zařazeno do DDK v červnu 2007, thajská kuchyně)

    Kuřecí polévka s nudličkamiSuroviny pro 4 porce:
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 1 1/2 kuřecích prsou, na kostky
  • 1/2 lžičky prášku kurkumy
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 stroužky česneku, nakrájené
  • 1 malá chilli paprička, nasekaná
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 160 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 100 g fazolových výhonků
  • 1 jarní cibulka,na plátky
  • zelený koriandr, několik výhonků
  • 2 lžíce arašídových oříšků, nasekané
  • 150 g rýžových nudlí, namočených předem do vody
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • sůl a bílý pepř podle chuti.
    Postup přípravy:
    Příprava základu polévky
  • Do hrnce postaveném na středně silném plameni nalijeme připravený vývar.
  • Postupně přidáváme kokosové mléko, nasekaný česnek, mletou kurkumu, hnědý cukr, rybí omáčku, nasekanou chilli papričku a sezamový olej.
  • Ochutíme trochou soli a bílého pepře, dobře promícháme a kapalinu uvedeme do varu.
    Přídavek kuřecího masa do polévky
    Když kapalina již vaří, přidáme kousky kuřete, zamícháme a opět uvedeme do varu. Vaříme po dobu pěti minut.
    Přídání nudlí
  • Zhruba po pěti minutách přidáme rýžové nudle (odkapané), zamícháme a povaříme je jen dvě minuty. Nakonec přidáme jarní cibulku a znovu vše zamícháme.
    Podávání polévky
  • Těsně před podáváním přidáme do polévky citrónovou šťávu.
  • Do jídelních misek nejdříve naběračkou spravedlivě rozdělíme nudle a zalijeme je polévkou.
  • K ozdobení polévky na každou porci v misce položíme fazolové klíčky, nasekaný zelený koriandr (v nouzi petrželku) a nasekané arašídové oříšky.

    Instruktážní VIDEO:
  • Thajská kuřecí nudlová polévka - instruktážní video postupu přípravy ze stránky videojugBETA


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]