Jak připravit kukuřičnou kaši polentu nebo mamaligu
Balkánská kukuřičná kaše - polentaPolenta (palenta, kačamak, pura, bakadran) - je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky. Označuje se tak pokrm i samotná kukuřičná mouka užívaná pro její přípravu. Kukuřičná kaše patří mezi nejrozšířenější pokrmy na Balkáně, v Rumunsku a Itálii, zejména v její severní části Lombardii. V těchto zemích je prodávána i v instantní formě, kterou snadno uvaříme podle předpisu na sáčku během 2 minut. Podáváme ji jako samostatný pokrm nebo jako přílohu. Např. v Rumunsku z uvařené a odstavené kukuřičné kaše vykrajují lžící noky a ty podávají jako přílohu k pokrmům s omáčkou například: k paprikáši, dušeným játrům a podobně. Dnes je u nás kukuřičná mouka běžně k dispozici a tak si tento univerzální příkrm můžeme připravit doma, zpestřit si jídelníček a nečekat až na dovolenou na jihu.
Polentu připravíme několika způsoby:
A) Osolenou vodu uvedeme k varu a za stálého míchání dřevěnou lžící přisypáváme opatrně krupici. Krupici vaříme a mícháme asi 45 minut, až se začíná hmota odlepovat od stěn hrnce. Horkou hmotu vyklopíme na dřevěnou mísu, zarovnáme a vychladlou pak krájíme.
B) Nasucho osmahneme kukuřičnou krupici a když začne sladce vonět, zalijeme ji za stálého míchání studenou vodou. Osolíme a stále mícháme až k bodu varu. Pak polentu přikryjeme poklicí a za občasného míchání vaříme 40 minut. Čím déle vaříme tím lépe chutná. Tak jako v předchozím případě (a) hotovou polentu vyklopíme na dřevěnou mísu, zarovnáme a vychladlou krájíme na plátky a restujeme, smažíme na grilu, nebo pečeme v troubě.
C) Do 2 litrů vařící vody zaváříme 500 g kukuřičné krupice tak, aby se v hrnci vytvořil kopec.Když vařící voda obejde celý kopec, propíchneme jej měchačkou až dolů. Voda pak vyvře i prostředkem a začne se zvolna přelévat přes krupici. Necháme ji na mírném ohni vařit asi 40 minut apak ji rozmícháme na stejnoměrnou kaši. Podle potřeby dolijeme vařící vodu. Uvařenou polentu nalijeme do vymaštěné nádoby a necháme trochu vychladnout, dokud neztuhne. Před podáváním ji vyklopíme na vál a bílou nití rozkrájíme na plátky nebo pásky.
Kavkazská kukuřičná kaše - mamaliga
Mamaliga (la meilleure) - je obdobou polenty a je stejně nepostradatelným jídlem v kavkazkých republikách. Zejména je oblíbená v Arménii, Gruzzi a Abcházii aj., kde je podávaná s kořením adžika, jako příloha ke smaženému nebo grilovanému kuřeti (Tabako), smažené rybě i k ostatnímu masu. K mnoha pokrmům se podává stejně jako polenta, tj. i studená, nakrájená na silné plátky. Její tuhá konzistence ji předurčuje i k přenosu na oblíbené pikniky v přírodě. Zvláště dobře chutná teplá, připravená jako samostatný pokrm, do něhož se vkládá speciální sýr "suluguni" (zkusíme nahradit mozzarelou - DDK). Protože jde o velmi běžný pokrm, je pro něj v domácnostech určena i zvláštní, asi šestilitrová, nádoba zvaná "čvani". Aby bylo jídlo správně připraveno, míchá se zvláštní dřevěnou lžící.
Postup přípravy:Do 1 litru vařící osolené vody sypeme tenkým praménkem za stálého míchání vařečkou 500 g prosáté kukuřičné mouky.Vaříme za stálého míchání na mírném ohni, aby se houstnoucí kaše nepřipálila.Když je kaše hustá a hladká, necháme ji stát na teplém místě.Potom ji vyklopíme na mísu a podáváme jako přílohu k pokrmům.Množství vody a mouky se řídí podle toho, k čemu kaši chceme použít. Podáváme-li kaši jako samostatné jídlo, uvaříme ji měkčí buď v samotném mléce, nebo v mléce smíchaném na polovinu s vodou. V tomto případě vmícháme do kaše zmíněný tvrdý sýr "suluguni".
Literatura:Dušan Karpatský: "Jugoslávská kuchyně", str. 175, Avicena Praha , 1988Jaroslav Zahálka: "Balkánská kuchyně", Merkur Praha, 1981Jiřina Chucesovová: "Kuchyně kavkazských národů", Sešity domácího hospodaření, svazek 121, strana 26, Práce Praha, 1983)
Odkazy:
Smažená polenta
Zapečená polenta se šunkou a sýrem
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME