Thajská okurková omáčka
(Thomas Robson: "Entreé to Asia", recepty ze stejnojmenného kanadského televizního seriálu, str. 105, 1998, thajská kuchyně) Tato omáčka známá jako Ajad v Malaysii a Indonésii je tradiční přílohou k satay. Ale z hlediska použití však nemá žádné omezení. Může být univerzální přílohou pro nudlové nebo rýžové pokrmy nebo může sloužit na stole jako pomocné ochucovadlo různých kořeněných jídel.
Suroviny:1 šalotka nakrájená na kolečka1 malá karotka, očištěná a nakrájená na kolečka1/2 okurky, bez semínek, nakrájená na kolečka2-3 chilli papričky jemně nakrájené (nejsou nutné)1/2 šálku bílého vinného octa3/4 šálku bílého cukrušpetka cukru
Postup přípravy:Připravíme všechny suroviny, abychom je měli připravené při ruce.V malé, nejlépe smaltované nádobě promícháme cibulku šalotku, karotku, okurku, chilli a směs odložíme stranou.V dalším malém smaltovaném kastrůlku smícháme ocet, cukr, sůl a směs uvedeme k varu. Vařící octovou směsí zalijeme zeleninu tak, aby byla úplně potopená.Omáčku necháme ochladit při pokojové teplotě.Pro použití můžeme nespotřebovaný uchovávat v chladničce až tři dny. Podáváme s grilovanými (satay), nebo fritovanými pokrmy.
ZPĚT do kapitolyHOME