Thajská okurková omáčka
(Thomas Robson: "Entreé to Asia", recepty ze stejnojmenného kanadského televizního seriálu, str. 105, 1998, thajská kuchyně)
Tato omáčka známá jako Ajad v Malaysii a Indonésii je tradiční přílohou k satay. Ale z hlediska použití však nemá žádné omezení. Může být univerzální přílohou pro nudlové nebo rýžové pokrmy nebo může sloužit na stole jako pomocné ochucovadlo různých kořeněných jídel.
Suroviny:
  • 1 šalotka nakrájená na kolečka
  • 1 malá karotka, očištěná a nakrájená na kolečka
  • 1/2 okurky, bez semínek, nakrájená na kolečka
  • 2-3 chilli papričky jemně nakrájené (nejsou nutné)
  • 1/2 šálku bílého vinného octa
  • 3/4 šálku bílého cukru
  • špetka cukru

    Postup přípravy:
  • Připravíme všechny suroviny, abychom je měli připravené při ruce.
  • V malé, nejlépe smaltované nádobě promícháme cibulku šalotku, karotku, okurku, chilli a směs odložíme stranou.
  • V dalším malém smaltovaném kastrůlku smícháme ocet, cukr, sůl a směs uvedeme k varu.
  • Vařící octovou směsí zalijeme zeleninu tak, aby byla úplně potopená.
  • Omáčku necháme ochladit při pokojové teplotě.
  • Pro použití můžeme nespotřebovaný uchovávat v chladničce až tři dny.
  • Podáváme s grilovanými (satay), nebo fritovanými pokrmy.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]