Zavařeniny a jiné produkty se zázvorem
(Zázvorový léčivý čaj - Zázvorová šťáva - Zázvorová limonáda raz dva - STMJ - indonéský nápoj - Ledový zázvorový nápoj - Starobylé zázvorové pivo - Zázvorové čatní - Zázvorová marmeláda s jablky - Zázvorový med s hruškami - Odkazy)
Říká se, že co je zdravé, není dobré; ale tady to neplati! Čaj, z následujícího receptu, mícháme obvykle v 400 ml vody tj. ve větším hrnečku. Tam si taky přímo nastrouháme asi 5 - 6 cm dlouhé béžově zbarvené oloupaného tlusté oddenky zázvoru. Není to žádný zázrak. Je koupený tady u nás, u pana zelináře v ulici naproti. Na toto množství přidám asi 1lžíci pískového cukru a ještě podle chuti pár kapek citrónu. Je to pak božské - barva mírně nažloutlá, vůně jakoby ovocná, vanilková a neskutečně příjemná pálivost, která vyhání choroby. A představte si, je to dobré a ješte je to zdravé! No nezkuste to!
Zázvorový léčivý čaj
(Soňa Čermáková, vlastní zkušenost, Malang - Java,Indonésie 2002)
Suroviny:1 hrníček horké vody
1 lžice cukru nebo medu (nebo podle libosti)1 lžíce nastrouhaného zázvoru (nebo z počátku méně, dle snesitelnosti)
Postup přípravy:
Vařící vodou zalijeme nastrouhaný zázvor a podle chuti osladíme. Pijeme horké a velmi pomáhá při nachlazení.»"První pomoc při prochladnutí. Do zázvorového čaje můžeme pro chuť přidat i skořici. Když přijdeme promrzlí z vycházky, z lyžování či na podzim ze zahrádky a vypadá to přinejmenším na rýmu nebo kašel, tak ponoříme nohy do horké lázně s přídavkem zázvorové šťávy (případně si koupel připravíme stejně jako čaj). Necháme nohy napařit, pak je teple zabalímee, chvíli odpočíváme, dáme si zmíněný zázvorový čaj s medem. Nachlazení by se vám mělo vyhnout. Když nás přesto začne trápit rýma nebo kašel, dopřejeme si zázvorovou koupel celému tělu a stále pijeme zázvorový čaj. Prohřeje nás, uvolní ucpaný nos a neduhy by měly ustoupit. Pokud rádi pijeme jiný bylinkový čaj, přidáme si do něj alespoň zázvorový sirup, prohřeje nás stejně"«. (Hobby - iDnes)
Zázvorová šťáva
(Anička Holanová, Cairns - Queesland, Austrálie, únor 2003)
Suroviny:1 hrníček vody1/2 hrníčku cukrulžíce nastrouhaného zázvoru
Postup přípravy:Vše se vaří 5 - 6 minut až se to změní na sirup a všechen cukr je rozpuštěný - vše se stane hustější jak to vychladne. Je to dobré na polévání zmrzliny nebo jogurtu či ovocného salátu.
Klasická zázvorová limonáda vzniká kvašením a je vynikající (viz níže), ale připravuje se moc dlouho. Tady je uvedena Jamieho zrychlená verze. Máme ji raz dva. Výsledek je i tak ohromující.
Jamieho zázvorová limonáda raz dva
Jamie Oliver: "Dny plné chuti", str. 297, Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Suroviny:140 g oddenku čerstvého zázvoru4 lžíce hnědého cukru muscovado2 - 3 citróny1 litr sodovky nebo perlivé minerálkysnítky čerstvé máty
Postup přípravy:Nejdříve nastrouháme oddenek zázvoru na hrubém struhadle, jestli se nám nechce, nemusíme zázvor ani loupat. Nastrouhaný zázvor i se šťávou dáme do mísy a zasypeme tmavým cukrem muscovado. Škrabkou na brambory nahoblujeme kůru ze dvou citrónů, přidáme do mísy a něčím těžkým, třeba paličkou od hmoždíře nebo válečkem na nudle, všechno trochu rozmačkáme. Stačí 10 vteřin, jen aby se chutě opravdu rozvinuly. Ze tří citrónů vymačkáme do mísy šťávu a většinu nalijeme do mísy. Přilijeme sodovku nebo minerálku. necháme 10 minut stát a pak ochutnáme. Možná bude limonáda moc kyselá, tak ještě trochu přisladíme. Množství uvedená v receptu nejsou žádný zákon, záleží na nás jakou máme chuť, nečeho klidně ubereme, nebo zase přidáme. Zázvorovou limonádu přelijeme před hrubší síto do velkého džbánu, přidáme spoustu ledu a pár snítek máty.
nahoruNápoj STMJ ("es-em-té-žet") - dostal své jméno podle prvních písmen hlavních ingrediencí, které se při jeho přípravě používají: susu (mléko), telor (vejce), madu (med) a jahe (zázvor). Nicméně tento pálivý nápoj se prodává i pod jinými názvy. Do STMJ se můze přidat i kachní vejce ("STMJ bebek") nebo tradiční medicinu "jamu". Následujicí recept autorka ziskala od jednoho staršího člena studentského sportovního klubu "Jonggring", majitele warungu "STMJ Plus Plus Cak Atim" v Malangu.
SMTJ - indonéský nápoj
(Soňa Čermáková, vlastní zkušenost, Malang - Java, Indonésie 2002)
Suroviny na jednu sklenku:1 žloutek (můžeme použít i víc žloutků - tento nápoj se připravuje vždy podle chuti konzumenta)cukr krystalmlékozázvormed
Postup příípravy:Žloutek utřeme s cukrem (pokud použijeme pouze jeden žloutek, přidáme rovnou i med).V blenderu {mixeru) umixujeme zázvor. Ohřejeme mléko a horké mléko nalijeme na trošku rozmixovaneho zázvoru (záleží opět na našem jazyku, jak moc pálivý nápoj snese). Přecedime a zazvorové mléko přidame k žloutku s cukrem a přidáme med.
nahoru
Ledový zázvorový nápoj
Suroviny na 12 sklenic:2 šálky nasekaného čerstvého kořenu zázvoru3 proužky citrónové kůry, bez bílé dřeně1 a 1/2 šálku cukru krystal3 litry chlazené sodové vodykostky ledu
Postup přípravy:Do asi 4 litrového hrnce vložíme zázvor, citrónovou a 4 šálky vody. Přivedeme k varu a pokračujeme ve varu bez pokličky asi 10 minut. Přimícháme 1 a 1/2 šálku cukru a vaříme dalších 15 minut. Kapalinu zredukujeme asi na tři šálky. Přecedíme přes kovové síto a odstraníme zázvor. Získaný sirup zakryjeme a chladíme přinejmenším jednu hodinu. Podáváme ve vysoké sklenici naplněné do 1/4 sirupem, kam přidáme přibližně šálek sody.Přidáme led i sirup, pokud je nám libo.
Poznámka DDK:
- opravdu lahodné, příjemně a jemně pálívé)
nahoru
Tudorovské zázvorové pivo (Old-Fashioned Ginger Beer Recipe, anglická kuchyně)
Suroviny:
Na zákvas (starter):15 g kvasnic nebo 1 1/2 lžíčky sušeného droždí2 lžíce cukru
Pro vlastní kvašení:7 lžiček nastrouhaného zázvoru7 lžiček cukru280 g cukrušťáva ze dvou citrónů (není nutná)
Postup přípravy:
1. fáze - Příprava zákvasu:Smícháme startovací suroviny (kvasnice, sušené droždí a cukr) s 360 ml teplé vody ve skleněné sklenici. Zakryjeme a ponecháme zde kvasinky rozmnožit na teplém místě asi tak po dobu 24 hodin.To je pak naše startovací násada - zákvas.
2. fáze: Rozkvašení startovací násady:Do startovací násady přidáváme každý den 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku cukru. Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné síto do tlakové kvasné lahve (PET). Rozpustíme 280 g cukru (množství cukru můžeme snížit a upravit podle vlastní chuti) ve 950 ml vody, a tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi. K vyvážení sladké chuti můžeme přidat před stáčením do PET lahví citrónovou šťávu a zamícháme.
3. fáze - Dokvašení piva v tlakových lahvích.Pro tlakové kvašení se osvědčily PET lahve od limonád a minerální vody Mattoni a Magnesia. V těchto, dobře uzavřených lahvích ponecháme násadu po dobu 7 dní dokvasit. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým, hodně pění a nádoba se natlakuje. Uvedené lahve tlak bez problémů vydržely, pro jistotu můžeme tlak občas, ale velmi, velmi pomalu a sem tam nepatrně upouštět.
nahoru
Poznámka DDK:
Praktické poznatky - zázvorové pivo jsem nasadil (1. fáze) podle instrukcí. Startovací násadu jsem nechal v teple na šteláři v kuchyni. Kvasnice zahájily svou práci téměř okamžitě. Po sedmi dnech dávkování cukru a zázvoru jsem zkvašenou kapalinu scedil do PET-lahve a doplnil na uvedeným objem roztokem cukru (2. fáze). PET-láhev jsem dobře uzavřel víčkem, Již za několik hodin se pořádně nafoukla, ale statečně odolávala (3. fáze). Malý problém jsem měl z počátku se stáčením již hotového piva po sedmi dnech, protože v láhvi byl poměrně velký tlak a pivo, tak jak se sluší a patří, silně pěnilo. Tlak bylo možno možno trpělivým !!!, pozvolným!!! otevíráním uzávěru vypustit a pak pivo bez problému rozlévat. Pivo z první várky mělo poněkud mléčnou barvu (od kvasnic), bohatě pěnilo, mělo však lahodně nahořklou chuť, neboť zde přítomný gingerol statečně suploval hořkost chmele běžného piva. Zázvor, který mně zůstal na cedníku, jsem dal opět do zákvasné nádoby a postup znovu opakoval. Tentokrát na přípravu startovací násady (1. fáze) jsem použil 2 litrovou širokou sklenici od okurek s víčkem, které jsem měl během rozkvašení (2. fáze) mírně povolené. K recyklovanému zázvoru z první várky jsem přistrouhal vrchovatou jednu lžíci čerstvého zázvoru, spařeného a chvíli louženého ve vařící vodě, aby nebyl tolik pálivý. Místo droždí jsem do sklenice nasypal 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí, hned s počáteční první lžicí cukru ve 300 ml převařené, vlažné vody. Uvedený postup (7 + 7 dní) jsem opakoval.
Pivo první várky bylo chutné, dosti silné (. . . jak o tom svědčí i přžeklepy v tomto textu :o). Další várky jsem více ředil - na 1 šálek cukru (220 ml) přidavaného k dokvašení startovací násady jsem PET lahev doplnil vodou až na 4/5 jejího objemu. Během dokvašování jsem tlak občas upouštěl občasným mírným povolováním víčka PET lahve. Mléčný zákal první várky se při dalších várkách se sušeným droždím téměř vytratil. Pro pohodlnější stáčení jsem vyrobil stáčecí zařízení. V jiném šroubovém víčku PET lahve jsem udělal přiměřený, kulatý otvor (nahřátým šroubem patřičného průměru) a jim jsem těsně protáhl polyethylenovou hadičku tak, aby sahala v uzavřené nádobě s kvasem až ke dnu. Druhý vnější konec jsem opatřil těsným skleněným ventilkem. (Hadičky i ventilky lze koupit ve zdravotnických potřebách např. z urologických pytlíků nebo v prodejnách laboratorních potřeb pro chemiky.)
nahoru
Zázvorové čatní - Ginger chutney
(Anička Holanová, kamarádka z Cairns - Queesland, Austrálie, 2003)
Suroviny:1 šálek jablečného octa1 šálek plně nacpanej hnědým cukrem3 lžíce bílého cukru3 šálek kyselých jablek1 šálek citrónu i s kůrou1 malá cibule2 stroužky česneku1/3 šálku zázvoru1/2 šálku hrozinek1/2 čajové lžičky cayenského pepře
Postup přípravy:Oloupaná jablka nasekáme na kostičky a stejně tak nasekáme na kostičky citrón i s kůrou na kostičky, vyhodíme jen jádra. Oloupeme česnek, cibuli a nasekáme. Oloupaný zázvor nasekáme nadrobno. Na mírném ohni se přivedeme ocet do varu, přidáme jablka a znovu vše uvedeme do varu. Potom přidáme vše ostatní a vaříme 20 minut, za občasného míchání. Hotové čatni dáme do menších sklenic vypláchnutých vařící vodou.
nahoru
K výrobě zázvorové marmelády jsem byl inspirována receptem zveřejněném na internetové stránce
"Canning & Preserving". Zde je "Ginger Jam" připravován z většího množství (500 g) samotného čerstvého zázvorového kořenu v mikrovlnné troubě. Pro získání potřebného pektinu do výrobku, potřebného k zrosolovatění do konzistence marmelády, jsem použil přídavek ovoce - jablek nebo hrušek. Marmelády jsou výtečné a pikantní na chléb či sendviče s máslem, zapékané pudinky neboli zemlbáby (Nigella), a jako pikantní příloha k různým druhům masa.
Zázvorová marmeláda s jablky
(Recept DDK, březen 2003)
Suroviny:150 g (přibližně) čerstvého kořene zázvoru250 g oloupaného jablka2 lžíce citrónové šťávy1 a 1/2 šálku krystalového cukru2 lžičky práškového ovocného pektinu
Postup přípravy:Ze zázvoru odstraníme slupku a nakrájíme na 2,5 cm kostičky nebo kolečka vložíme asi do 1 - 1 1/2 litrového kastrůlku. Oddenek zázvor musíme několikrát opakovaně povařit v čerstvé vodě, abychom odstranili čpící látky. Nakrájený zázvor zalijeme do 3/4 objemu nádoby studenou vodou, postavíme na sporák uvedeme k varu a pak necháme vařit asi 10 minut. Zázvor scedíme a vrátíme do nádoby, kterou opět naplníme do 3/4 studenou vodou a postup opakujeme. Po dalším scezení opět zalijeme do 3/4 vodou a již necháme vařit až zázvor změkne (asi 45 minut), nebo vaříme tak dlouho, až může být rozmačkán vidličkou. Asi 5 - 10 minut před koncem tohoto posledního vaření přidáme k zázvoru nakrájená jablka a necháme je změknout. Směs ponecháme zakrytou stát asi 10 minut, scedíme a necháme dobře odkapat. V kuchyňském robotu (nebo i ručně) rozsekáme zázvor na kousky - téměř na pyré. Pokud bychom měli opravdu mladé kořeny zázvoru rozsekáme je pouze na kousky velikosti rýže a tak zhotovíme džem a pak dokonce ani nemusíme přidávat jablka.Mladý růžový kořen zázvoru je nám v našich zeměpisných šířkách těžko dostupný. Mělo by nám zůstat tak 1 a 1/2 až 2 šálky nasekané hmoty. Takto upravenou směs vložíme opět do nádoby, přidáme citrónovou šťávu a ovocný pektin. Postavíme na mírný plamen a za stálého míchání asi 2 minuty povaříme a přidáme cukr. Mícháme chvíli, až se cukr rozpustí, pak zázvorovou marmeládu s jablky lžící naplníme do několika malých (od dětské výživy) nebo jedné větší, čisté, horké, vypařené sklenice. Plníme tak, aby zůstalo od víčka asi necelý centimetr volného místa. Utěrkou očistíme okraj sklenice, našroubujeme víčko a vložíme do lednice.
nahoru
Zázvorový med s hruškami - Ginger Pear Honey
Suroviny:2,3 kg uvařených hrušek, bez semen a na čtvrtky1/2 citrónunastrouhaná kůra a šťáva z jednoho až dvou citrónů60 g nastrouhaného kořenu zázvoru1,7 kg krystalového cukru
Postup přípravy:Umeleme hrušky a citrón na strojku na maso. Přidáme nastrouhanou kůru a šťávu ze dvou citrónů. Vložíme všechny ingredience do přiměřeně velkého hrnce nebo kastrolu. Začneme zahřívat a uvedeme do varu. Pak zmírníme na střední oheň a vaříme až získáme jantarově zbarvenou hmotu o žádané hustotě (trvá to přibližně 1 hodinu.). Sběračkou naplníme sklenice a těsně je uzavřeme. Takto získáme asi 3,5 litru produktu. Závorový med je dobrý na topinkách nebo jim můžeme ochutit zmrzlinu (top-omáčka).
Odkazy:
Zázvor a jeho použití (DDK)Microwave Ginger Jam Ginger Marmalade (Irish)Ginger Marmalade 2 Crystallized GingerOld-Fashioned Ginger Beer Recipe- starý domácí recept na tradiční zázvorové pivo aj.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME