Čočka na indický způsob
(Ze stránky Koření od Antonína, indická kuchyně, 2000)
Suroviny:470 g čočky3 střední cibule olej na smažení cibulkysměs koření "Garam másala" od Antonína4 lžíce strouhaného kokosusůl3-5 lžíc octa3-4 lžíce krystalového cukru
Na jíšku:3 lžíce oleje3 lžíce hladké mouky
Příloha: vajíčko nebo uzenina - uzené maso apod.
Postup přípravy:Čočku namočíme přes noc do 1,3 litry studené vody.Na oleji zpěníme nadrobno nakrájené cibule, přidáme směs koření "Garam másala" a za stálého míchání smažíme, dokud cibulka nezezlátne.Přidáme namočenou čočku (i s vodou), vmícháme strouhaný kokos a osolíme.Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme čočku do změknutí (asi 15 - 20 minut).Mezitím usmažíme světlejší jíšku z oleje a hladké mouky.Když je čočka měkká, dochutíme octem a krystalovým cukrem, zahustíme jíškou a dle chuti dosolíme. Jindy jako obměnu můžeme místo octa přidat kysanou smetanu (asi dvojnásobné množství octa) a případně dochutíme lžící ostřejšího kečupu.Podáváme jako samostatný pokrm s vajíčkem nebo jako přílohu k uzenině či masu.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME