Tandoori kuře - je tradičně v Indii připravováno ve speciální peci "tandoori" vytápěné dřevěným uhlím. Dřevěné uhlí spolu s vlastnostmi této peci vyrobené ze speciálního kaolínu vytváří, z hlediska teploty, ty nejpříznivější podmínky pro navození delikátní chuti masa. Marinované kuřecí porce, či jakékoliv jiné maso, je vkládáno dovnitř vyhřáté pece napíchnuté na dlouhých tenkých tyčích, kde je při středně silném žáru upečeno do zlatohněda. Údajně žádným jiným způsobem nelze takto chutně maso připravit. Dnes jsou tyto již zmodernizované pece součástí vyhlášených a vyhledávaných indických restaurací. Nezoufejme však, neboť dobré výsledky můžeme dosáhnout i tepelnou úpravou na našich zahradních grilech na dřevěné uhlí. Nakonec si můžeme stejně dobře pochutnat i na tomto mase upečeném v troubě na mřížce nebo na rotačním grilu.Kuře v tandoori (1)
V jiné variantě receptu na "Kuře v tandúru (2)" (V. Miltner: "Indická kuchyně", Merkur 1987) je doporučována na marinádu pasta: z 1 větší cibule, 4 stroužků česneku, 1 lžičky tlučeného kmínu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžičky pálivé papriky, 6 lžíc jogurtu, 1 lžíce octa, 1 lžíce worcesteru, šťávou ze 1 citrónů. Jinak postup je stejný, můžeme využít rozporcované 1 kuře bez kůže a porce jenom propíchat. Hotové porce kuřete pokapeme citrónovou šťávou a posypeme "Horkým kořením" neboli směsí "Garam másala".V další variantě postupujeme takto:
Na marinádu: | Na šafránovou rýži: |