Thajské barbecue kuře
(Thomas Robson: "Entreé to Asia" - recepty ze stejnojmenného televizního seriálu, str. 86, 1998, thajská kuchyně)
Suroviny:
Na kořeněnou pastu:2 lžičky / 10 ml celého pepře
1/4 až 1/2 lžičky (1 - 2 ml) semínek římského kmínu (cumin)2 lžičky / 10 ml hrubé soli1 lžíce / 15 ml hrubě nasekaného koriandrového kořene2,5 cm čerstvého oddenku kardamomu nebo 1 lžička drceného kardamomu1 cibule šalotka7 stroužků česneku, rozmačkaných
Na ochucení:1 lžičky hnědého cukru2 lžíce / 30 ml rybí omáčkyšťáva z 1 citrónu3 lžíce rostlinného oleje
Hlavní suroviny:1 středně velké kuře rozříznuté na zádičkách nebo 500 g kuřecích křidýlek
Postup přípravy:Připravíme si všechny suroviny, abychom je měli pohotově při ruce.V třecí misce, hmoždíři nebo v kuchyňském robotu rozetřeme ingredience na hrubou "kořeněnou pastu".Smícháme připravenou pastu s kořením uvedené v rozpisu "pro kuře" a dobře promícháme.Podél páteře rozříznuté kuře rozevřeme jako knihu, tak aby nabylo podobu ploché desky (bylo placaté).Odřízneme přebytečnou kůži i tuk a odsekneme křidýlka.Takto upravené kuře marinujeme v připravené "kořeněné pastě" a surovinami "na ochucení" nejméně 1 hodinu, nejlépe přes noc.Rozehřejeme gril a kuře na středním plameni je připravujeme, až je propečené (35 - 40 minut).Alternativně můžeme kuře upéci v troubě při 190° po dobu asi 1 hodiny.Pak je necháme asi 10 minut odpočinout, aby se vrátily šťávy zpět z povrchu dovnitř masa.Začneme porcovat a podávat např. s rýží
ZPĚT do kapitolyHOME