Indonéské satay (2x)
Saté (satay) - je v Indonésii velmi oblíbeným pokrmem, který se připravuje z různých druhů masa, např. z kuřecího, králičího nebo kozího. Saté je natolik populární, že se z Indonésie rozšířilo i do dalších zemí jihovýchodní Asie i Evropy.
Indonéské "satay" s arašídovou omáčkou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: 1000 klasických receptů z celého světa, Columbus Praha, 2000, indonéská a thajská kuchyně)
Suroviny:4 kuřecí prsíčka bez kůže nebo 750 g kvalitního hovězího zadního
Na marinádu: 2,5 cm oloupaný zázvor, nastrouhaný2 lžíce tmavé sójové omáčky1-2 lžíce chilli koření 1 lžička mletého koriandru 2 lžičky hnědého cukru 1 lžíce citrónové nebo limetkové šťávy1 lžíce rostlinného oleje
Na arašídovou omáčku: 300 ml kokosového mléka 4 lžíce arašídového másla1 lžíce rybí omáčky 1 lžička citrónové šťávysůl a pepř
Příloha:: rýže
Postup přípravy:Maso očistíme, odblaníme a pokrájíme na malé pruhy asi 7 cm dlouhé a vložíme do marinády a několikrát obrátíme, aby se kousky masa dobře obalily složkami marinády.Přikryjeme alobalem a necháme marinovat minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Příprava marinády:Všechny uvedené ingredience dáme do misky a promícháme.
Příprava arašídové omáčky:V kastrolku smícháme kokosové mléko s arašídovým máslem, rybí omáčkou a citrónovou šťávou. Na malém plameni uvedem do varu a za míchání mírně ohříváme asi 3 minuty. Ochutíme pepřem a solí a pak podáváme v misce jako teplou dip-omáčku se "satay".
Příprava masa pro satay:Proužky masa napícháme podélně na namočená dřívka, špejle nebo nerezové jehly a grilujeme asi 8-10 minut nad dřevěným uhlím, nebo pod grilem v troubě.Otáčíme a potíráme zbytkem marinády.(Pokud nemáme možnost grilovat, tak opečeme jednotlivé kousky na velmi horké pánvi a pak je před podáváním nastrkáme na dřívka - DDK).
nahoru
Indonéské kuřecí saté s arašídovou omáčkou II (Sate Ayam)
(Soňa Čermáková: "Indonésie", Malang, 2001, indonéská kuchyně)
Suroviny:8 porcí kuřecích prsíček2 lžíce světlé sójové omáčky2 lžičky šťávy z limetky2 lžičky sezamového oleje
Na arašídovou omáčku:
100 g pražených nesolených buráků3 jarní cibulky, nakrájené2 stroužky česneku1 lžička kari1 lžička římského kmínu1/2 lžička mletého koriandru1 lžíce medu2 lžičky světlé sójové omáčky
Postup přípravy:Nakrájíme kuřecí prsa na dlouhé slabé proužky a navlékněte je na 32 dřevěných špejlí nebo jehlic.Grilujeme maso na špejlích asi 3 minuty na každé straně.Během grilování maso potíráme směsí ze sójové omáčky, limetkové šťávy a sezamového oleje.Podáváme polité arašídovou omáčkou.
Připrava arašídové omáčky:V mixéru rozmixujeme arašídy, jarní cibulku, česnek, kari, římský kmín, koriandr, med, sójovou omáčku a vodu.Směs nalijeme na pánev a vaříme na středním plameni asi 3 minuty až omáčka zhoustne.
Poznámka DDK:
Dřevěné hůlky/špejle - musíme namočit před grilováním alespoň na deset minut do vody, aby během grilování neshořely.
Arašídové máslo - můžeme použít pastu koupenou v našich obchodech se zdravou výživou a některých supermarketech s názvem "Pinda rozinen Pasta" (neboli "Arašídový krém s rozinkami", balení 350 g). V dřívějších dobách jsem pastu vyráběl mletím nesolených buráků na kávovém mlýnku nebo rozdrcením ponorným mixerem po přídavku malého množství oleje, nejlépe olivového. Tento výrobek mně vyvolává vzpomínky zpět do mého mládí, kdy buráková pasta byla součástí vojenských balíčku americké armády a po skončení bojů měla být rozdána, pomoci organizace UNRRA, obyvatelům zničené poválečné Evropy. Našim rodičům tuto je humanitní pomoc rozprodávali za peníze zestátněné obchody. Pak naši "vůdci" tuto pomoc odmítli a tak nám dlouho zbyly jen vzpomínky.
Originální omáčka satay" - obdobného složení je již k dostání i v některých našich lepších obchodech. K nám ji dováží firma "Tandoori s.r.o". a je od thajského výrobce "Exotic Food Co." v balení po 200 ml. Před podáváním ji stačí jenom ohřát např. v mikrovlnce a podávat k "satay" či jiným grilovaným masům.
Kuřecí a hovězí satay - je obvyklé v muslimských zemích, kde je vepřové maso zapovězeno. My si však satay můžeme připravit např. z vepřové panenky nebo kýty. Marináda je pikantní stejně jako hotový pokrm a její ohnivost si můžeme zmírnit menším přídavkem chilli koření do marinády, ale nakonec je tu ta arašídová omáčka, která tuto "ohnivost" poněkud zmírní.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME