Indické kuřecí čtvrtky v "římském hrnci"
(Ze stránky "Koření od Antonína", indická kuchyně)
Římský hrnec - je univerzální pórovitá terakotová nádoba, v níž lze bez tuku vařit, dusit a péci. Hodí se pro přípravu masa i ryb, zeleniny i nákypů. Pozor nepřidávat vodu - nepodívat (!)l, jinak vám bude kuře ke konci pečení plavat. Pokud "římský hrnec" nevlastníme, můžeme tento mírně pikantní a chuťově velmi zajímavý pokrm připravit i ve varném skle. V tomto případě se musí kuřecí čtvrtky pravidelně podlévat malým množstvím vody.
Suroviny pro 4 porce:
  • 1 celé kuře
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky směsi koření "Tandoori Masala" od Antonína
  • sůl
    Příloha: rýže, chléb, pečivo zelenina, ovoce, omáčky apod.

    Postup přípravy:
  • Kuře rozdělíme na čtvrtky, částečně vykostíme a zbavíme kůže.
  • Do misky dáme bílý jogurt, směs koření "Tandoori Masala", sůl a promícháme.
  • Touto směsí potřeme kuřecí čtvrtky a dáme do chladničky na 24 hodin proležet.
  • Keramický římský hrnec i s poklicí namočíme na 1 hodinu do studené vody.
  • Kuřecí čtvrtky vložíme i s marinádou do zvlhčeného hrnce a pečeme pod pokličkou při teplotě 200 - 250 °C cca 45 minut.
  • Pak pokličku římského hrnce odklopíme a maso pečeme z prudka ještě asi 15 minut.
  • Během pečení potíráme marinádou z hrnce.
  • Podáváme s rýží vařenou nebo dušenou, nejlépe s karí a omaštěnou máslem a ozdobíme různými druhy blanšírované zeleniny, ovoce, jogurtových omáček, zálivek apod., záleží jen na naší fantazii a chuti.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]