Indické kuřecí čtvrtky v "římském hrnci"
(Ze stránky "Koření od Antonína", indická kuchyně)Římský hrnec - je univerzální pórovitá terakotová nádoba, v níž lze bez tuku vařit, dusit a péci. Hodí se pro přípravu masa i ryb, zeleniny i nákypů. Pozor nepřidávat vodu - nepodívat (!)l, jinak vám bude kuře ke konci pečení plavat. Pokud "římský hrnec" nevlastníme, můžeme tento mírně pikantní a chuťově velmi zajímavý pokrm připravit i ve varném skle. V tomto případě se musí kuřecí čtvrtky pravidelně podlévat malým množstvím vody.
Suroviny pro 4 porce:1 celé kuře200 g bílého jogurtu2 lžičky směsi koření "Tandoori Masala" od Antonínasůl
Příloha: rýže, chléb, pečivo zelenina, ovoce, omáčky apod.
Postup přípravy:Kuře rozdělíme na čtvrtky, částečně vykostíme a zbavíme kůže.Do misky dáme bílý jogurt, směs koření "Tandoori Masala", sůl a promícháme.Touto směsí potřeme kuřecí čtvrtky a dáme do chladničky na 24 hodin proležet.Keramický římský hrnec i s poklicí namočíme na 1 hodinu do studené vody.Kuřecí čtvrtky vložíme i s marinádou do zvlhčeného hrnce a pečeme pod pokličkou při teplotě 200 - 250 °C cca 45 minut.Pak pokličku římského hrnce odklopíme a maso pečeme z prudka ještě asi 15 minut.Během pečení potíráme marinádou z hrnce.Podáváme s rýží vařenou nebo dušenou, nejlépe s karí a omaštěnou máslem a ozdobíme různými druhy blanšírované zeleniny, ovoce, jogurtových omáček, zálivek apod., záleží jen na naší fantazii a chuti.
ZPĚT do kapitoly
HOME