Adobo - tradiční kuře z Filipín - (varianta I.)
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, filipínská kuchyně)Kuře adobo - je tradičním a obecně oblíbenýmí jídlem na Filipínách. Jeho příprava je velmi jednoduchá a při jeho přípravě dušením nejsme příliš zaměstnáni. Recept obsahuje suroviny, které jsou u nás dnes téměř všude snadno dostupné. Z kuřecího masa dáváme přednost zadním a předním stehýnkám nebo i křídlům, můžem přidat prsíčka. Porce zásadně nevykosťujeme neboť jen tak zajistíme příjemnou vlhkost soust a tvarovou stálost porcí. Vlastní příprava spočívá v marinování kuřecích nevykostěných porcí s jejich následným dušením na mírném ohni. Ke konci procesu je zbývající kapalina částečně redukována. Vlastní příprava pokrmu trvá asi 50 minut a pokrm je tradičně podáván s rýží a zdoben zelenými lístky koriandru (petrželky). Když v roce 1521 Ferdinand Magellan (1480-1521) - portugalský mořeplavec ve španělských službách, dosáhl ostrov Samar, neváhal prohlásit celé souostroví za španělskou državu. O čtyřicetčtyři let později španělský král Filip II. (1527-1598) zde ustanovil koloniální vládu, která trvala téměř tři století. Ve španělsko-americké válce převzaly kontrolu nad Filipínami Spojené státy stvrzenou úmluvou v Paříži v roce 1898. Koncem druhé světové války se Filipíny osamostatnily. Proto ve znamenité filipínské kuchyni se snoubí španělský, americko-hispánský i asijský styl přípravy pokrmů. Je také logické, že v latinskoamerických zemích najdeme téměř identické recepty. kromě toho, že zde jsou používány ještě další suroviny, jako je např. červené víno či pálivé omáčky. Tyto suroviny v tradičních filipínských receptech nenacházíme.
Suroviny pro 4 porce:1 kuře, naporcované500 ml kuřecího vývaru
Na marinádu:2 lžíce oleje1 cibule, nadrobno3 lžíce bílého vinného octa100 ml sójové omáčky2 lžičky hnědého cukru5 stroužků česneku, nasekané najemno3 bobkové listyčerstvě mletý černý pepř a sůl dle chuti
Příloha: rýže
Postup přípravy:
Příprava kuřeteKuře nakrájíme na porce; tj. odřízneme zadní i přední stehna a oddělíme v kloubech.Dále odřízneme oba prsní svaly od žeberních kostí, zee zbytku, tj. kostry kuřete, můžeme uvařit vývar.
Příprava marinády a marinování:V hluboké misce smícháme všechny suroviny (olej, cibuli, ocet, sójovou omáčku, mletý černý pepř, hnědý cukr, česnek, bobkový list, sůl k dochucení) a dobře vše promícháme.Do této marinády vložíme připravené kuřecí porce a promícháme tak, aby každá porce byla namočena a vystavena jejímu působení.Nádobu zakryjeme pokličkou/fólii a maso necháme marinovat 1-3 hodiny v lednici. (Pozn. DDK: Je nutno dbát, aby každá porce byla marinádou zcela navlhčena, proto s obsahem občas zamícháme, působením marinády bude mít maso mnohem výraznější a delikátnější chuť.)
Příprava vlastního pokrmu - dušen kuřete:Maso i s marinádou přemístíme do hrnce, přidáme kuřecí vývar a postavíme na silný plamen.Kapalinu uvedeme do varu a pak plamen zmírníme tak, aby kapalina jen zvolna probublávala, zakryjeme hrnec pokličkou a dusíme asi 30 minut.Pak poklici sejmeme a vydušenou kapalinu na mírném ohni asi během 15 minut zredukujeme, až kuřecí kousky nabudou nahnědlou barvu.Podáváme s vařenou rýží.
Instrukční VIDEO:Jak připravit tradiční filipínské "adobo" - instruktážní video ze stránky videojugBETA
nahoru
Kuřecí nebo vepřové "adobo" - (varianta II.)
("Home Cooking" from Around The World, Oveseas Women´s Club of Banglador, str. 217, 1997, Original Filipino Recipe of Maduri Genomal, filipínská kuchyně)
Suroviny:500 g kuřecího nebo vepřového masa nakrájeného na větší kostky3 nasekané stroužky česneku1 ks středně velké cibule, nakrájené5 lžic tmavé sójové omáčky3 lžíce vinného octa5 lžic oleje1/4 lžičky černého pepře2 šálky vařící vody
Příloha: rýže
Postup přípravy:
Na pánvi wok osmahneme na horkém oleji česnek a cibuli dohněda. Přidáme maso, mícháme asi minutu a pak přikryjeme poklicí a dusíme. Po chvíli přidáme sójovou omáčku a vinný ocet zamícháme a opět pod pokličkou dusíme dvě minuty. Přidáme horkou vodu, zvolna vaříme, konečně za míchání omáčku mírně zahustíme. Je-li třeba, dochutíme sójovou omáčkou a bezprostředně podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME