Příprava kokosového mléka
(Alena Nouzová, "Variace na kuchyně Orientu", str. 26, Avicena Praha, 1983; a Soňa Čermáková, Malang, Indonésie - Jáva 2001)Kokosové mléko - není "kokosová voda" tj. kapalina, která je obsažena v dutině čerstvého kokosového ořechu - jak se mylně mnozí lidé domnívají, ale je to extrakt z jeho dužiny. Kokosová voda je průzračná a osvěžující. Najdeme ji v dovezených plodech, kde zřetelně šplouchá. Kokosové mléko se používá velmi často v orientální i jiné (americké) kuchyni. Dne je u nás k dostání v plechovkách. Pokud si je nekoupíme v plechovkách, tak si je můžeme snadno připravit z dužiny kokosového ořechu nebo dokonce z kokosové moučky. Jeho příprava není složitá.
Suroviny:250 g dužiny kokosového ořechu200 ml mléka nebo vody
Jiná varianta:
150 g kokosové moučky40 ml mléka nebo vody
Postup přípravy
Čerstvou dužinu kokosového ořechu nastrouháme do mléka, dobře promícháme a necháme chvíli rozležet. Místo mléka můžeme použít i vodu. Pak protlačíme kapalinu přes síto nebo utěrku (lze použít i silonovou tkaninu) do nádoby. Tento postup několikrát opakujeme až teče jenom voda.
Jiná varianta přípravy:
Místo dužiny kokosového ořechu použijeme snadno dostupnou kokosovou moučku. Necháme ji namočenou o něco déle než dužinu (30 - 45 minut) a další postup je stejný jako v předešlém případě.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME