Indická skopová kýta
(Prima vařečka; TV Prima, říjen 2000, recept uvedl Karel Černoch, indická kuchyně)Biriani, biriyani - je indický pokrm obsahující maso, rybu, nebo zeleninu a rýži ochucenou šafránem, kardamomem. U nás je tento pokrm často v předpisech uváděn jako "Zarebriansky pilav". Ten je připravován z různého druhu vykostěného masa, které se nakrájené vaří napřed s kořením a pak ještě dusí. Pojídá se z rýží, která se nejdříve opéká a pak dusí se spoustou koření. Do rýže při vaření dáváme plátěný sáček obsahující drcený kardamom, skořici a hřebíčky. V pokrmu se dále jako koření jsou používány - mletý koriandr, kmín a cayenský pepř. Z těchto koření by mohla být připravena autorem použitá pasta. My si jistě nějak s okořeněním masa pomůžeme. Jako samostatný výrobek tj. ve formě pasty, jsem ji ještě nikde nenašel. Pouze jsem se dověděl, že "biriani" či "biriyani" je pokrm oblíbený také v Africe.
Suroviny: 1 kg skopové kýty s kostí 6 větších brambor kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) palice česneku indická pasta "biriani" olej polohrubá mouka 200 ml červeného vína
Postup přípravy:Skopovou kýtu osolíme, potřeme olejem, posypeme trochou mouky a dáme péci do předehřáté trouby na 200°C. Pečení by mělo být pomalé a mělo by trvat asi až 2 hodiny za občasného obracení, podlévání a polévání vypečenou šťávou.Mezitím nakrájíme kořenovou zeleninu a brambory na "oříšky" a přidáme neoloupané stroužky česneku. Vše naskládáme do zapékací misky a v této fázi pečeme odděleně asi půl hodiny. Pak vyjmeme z pekáče stroužky česneku a teprve teď je oloupeme.V zelenině uděláme místečko, kam vložíme kýtu (nebo také obráceně - kýtu na pekáči zasypeme zeleninou) a přitom šťávu z kýty slijeme.Vyjmuté ale již upečené česnekové stroužky oloupeme, rozdrtíme vidličkou a dobře rozetřeme, vrátíme zpět do pekáče a pečeme dalších 40 minut.Do řezů důkladně vetřeme připravený česnekovou pastu a pečeme dalších 30 - 40 minut. Podáváme vše vábně rozprostřené na jednom velkém servírovacím tácu.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME