Indická skopová kýta
(Prima vařečka; TV Prima, říjen 2000, recept uvedl Karel Černoch, indická kuchyně)
Biriani, biriyani - je indický pokrm obsahující maso, rybu, nebo zeleninu a rýži ochucenou šafránem, kardamomem. U nás je tento pokrm často v předpisech uváděn jako "Zarebriansky pilav". Ten je připravován z různého druhu vykostěného masa, které se nakrájené vaří napřed s kořením a pak ještě dusí. Pojídá se z rýží, která se nejdříve opéká a pak dusí se spoustou koření. Do rýže při vaření dáváme plátěný sáček obsahující drcený kardamom, skořici a hřebíčky. V pokrmu se dále jako koření jsou používány - mletý koriandr, kmín a cayenský pepř. Z těchto koření by mohla být připravena autorem použitá pasta. My si jistě nějak s okořeněním masa pomůžeme. Jako samostatný výrobek tj. ve formě pasty, jsem ji ještě nikde nenašel. Pouze jsem se dověděl, že "biriani" či "biriyani" je pokrm oblíbený také v Africe.
Suroviny:
  • 1 kg skopové kýty s kostí
  • 6 větších brambor
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • palice česneku
  • indická pasta "biriani"
  • olej
  • polohrubá mouka
  • 200 ml červeného vína


  • Postup přípravy:
  • Skopovou kýtu osolíme, potřeme olejem, posypeme trochou mouky a dáme péci do předehřáté trouby na 200°C. Pečení by mělo být pomalé a mělo by trvat asi až 2 hodiny za občasného obracení, podlévání a polévání vypečenou šťávou.
  • Mezitím nakrájíme kořenovou zeleninu a brambory na "oříšky" a přidáme neoloupané stroužky česneku. Vše naskládáme do zapékací misky a v této fázi pečeme odděleně asi půl hodiny. Pak vyjmeme z pekáče stroužky česneku a teprve teď je oloupeme.
  • V zelenině uděláme místečko, kam vložíme kýtu (nebo také obráceně - kýtu na pekáči zasypeme zeleninou) a přitom šťávu z kýty slijeme.
  • Vyjmuté ale již upečené česnekové stroužky oloupeme, rozdrtíme vidličkou a dobře rozetřeme, vrátíme zpět do pekáče a pečeme dalších 40 minut.
  • Do řezů důkladně vetřeme připravený česnekovou pastu a pečeme dalších 30 - 40 minut.
  • Podáváme vše vábně rozprostřené na jednom velkém servírovacím tácu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]