Mcvadi - gruzínské jehněčí na rožni
(Gruzínská kuchyně, zařazeno do DDK v dubnu 2004)
Suroviny pro 4 porce:900 g jehněčího masa z kýty nebo plecka na kostky 3 cm kostky, bez přebytečného tuku1 velká cibule, jemně nakrájená1 lžíce šťávy z citrónu1 lžíce olivového oleje1 lžička soli1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře3 střední cibule nakrájené na asi 0,6 cm silné kousky
Na ozdobení porcí:1 střední pevné rajče, na 8 dílů10 šalotky, nastřihané1 citrón, na čtvrtky
Postup přípravy:Ve velké míse promísíme nasekanou cibuli, citrónovou šťávu, olivový olej a pepř. Do této marinády přidáme maso na necháme je zde naložené, při pokojové teplotě, nejméně 3 hodiny. Každou hodinu maso obrátíme a případně prohněteme, aby byly všechny kousky stále dobře navlhčeny.Rozehřejeme gril s hnědým uhlím, abychom získali žhavý popel, bílé barvy, ale bez plamene. Pokud připravujeme pokrm doma předehřejeme kuchyňský gril na co nejvyšší teplotu.Pak napícháme uležené kousky masa na čtyři přiměřeně dlouhé jehly a to vždy střídavě maso s pláty cibule (případně i kloboučky žampionů) a vše silně stlačíme k sobě. Grilujeme ve vzdálenosti 10 cm od zdroje tepla a občas jehly s masem obracíme, dokud není maso podle naší chuti a cibule krásně nezhnědne. K získání narůžovělého masa (pink) potřebujeme maso grilovat 10 minut, pro zcela propečené (well-done) dobu 15 minut.Když jsme již s spokojeni, stáhneme jehněčí s cibulí z jehlic přímo na jednotlivé ohřáté talíře a podáváme ozdobené syrovými rajčaty, malými zelenými šalotkami (jarními cibulkami) a čtvrtkami citrónu.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME