Indická sladká šafránová rýže
(Anonym: "Indian Cookery", Bay Cookery Collecton, str. 93, North Sydney, 1996, indická kuchyně)Dezerty - nejsou v indické kuchyni příliš středem pozornosti, jsou však fascinující svou odlišností od západního pojetí dezertů. Jsou úžasnou kombinací sladkých surovin a aromatického koření. Vždy obsahují oříšky jako jsou mandle, pistácie aj., jež zvýrazní zvláštnost chutí. Mohou být připravovány ve formě pevných koláčů nebo řezů, které se mohou jíst prsty nebo jsou polotekuté, krémovité konzistence a ty jsou podávané v šálcích. Základními surovinami většiny sladkých pokrmů je plnotučné mléko, smetana a "khoja" - tj. pomalým vařením zahuštěné mléko (až 12-krát), které můžeme nahradit kondenzovaným mlékem. Sladké rýžové pilavy připomínají silně naše pudinky. Podávají se s hustou smetanou ušlehanou s trochou bílku. Na rozdíl od našich zvyklostí jsou sladké rýžové pudinky podávány v malém množství ještě před jídlem (na oslazení úst). Pak se však již nemá podávat rýže, ale spíše indický chléb.
Suroviny:
1 špetka šafránu2 lžíce horkého mléka150 g (3/4 šálku) rýže45 g ghí tj. přepuštěného másla3 semínka kardamomu1 kůry skořice170 ml (2/3 šálku) chladného mléka4 lžíce cukru2 lžíce smetany na šlehání30 g oloupaných mandlí, orestovaných30 g vlašských ořechů, bez slupky30 g (1/2 šálku) rozinek
Postup přípravy:Špetkou šafránu obarvíme horké mléko.Zvlášť vaříme ve vodě rýži po dobu 5 minut a pak ji scedíme.Rozehřejeme tuk v hrnci a na něm osmahneme během 3 minut scezenou rýži spolu s kardamomem a skořicí.Přilijeme chladné mléko, přisypeme cukr a zahříváme na velmi mírném plameni až je rýže hotová.Přidáme smetanu a předem připravené šafránové mléko, zakryjeme poklicí a povaříme 1 minutu.Hotovou rýži přemístíme lžící na podávací talíře, posypeme mandlemi, ořechy a rozinkami.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME