Gruzínský medovník téměř jako z cukrárny
(Nanule Dérová, gruzínská cukrářka, rodinný recept uveřejněný v časopise "Apetit", v úpravě Šárky Hamanové, únor 2006)
Suroviny na 12 porcí:3 vejce300 g krupicového cukru1 kostka pokrmového tuku Hera3 lžíce tmavého medu1 lžička jedlé sody400 g hladké mouky 00 extra
Na krémovou náplň:1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka300 g másla
Postup přípravy:
A. Příprava těsta a pečení plátů:Ohnivzdornou misku postavíme na vodní lázeň (většího kastrolu), tak aby se nedotýkala hladiny, voodu v lázni přivedem k varu.Do misky vložíme tuk Hera a necháme pomalu rozpustit.Potom misky rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku i jedlou sodu.Mezitím zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170°C (horkovzdušnou na 150°C)Směs v misce postavené nad vodní lázeň mícháme vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu.K usnadnění můžeme použít ponorný elektrický šlehač, nejlépe s hnětacími metlami ve tvaru spirály; na normální šlehací metly se těsto příliš lepí.Připravené těsto pomyslně rozdělíme na šest stejných dílů.Na plechy natáhneme pečící papír, obkreslíme na ně kruh např. podle talíře nebo dortové formy.Do vyznačenéhom kruhu gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenší vrstvě odpovídající množství (1/6) těsta; mělo by nakreslenou kružnici asi o 1 cm přesahovat.Placku pečeme dozlatova sedm až deset minut ya totéž provádíme s dalším těstem; tak upečeme postupně všech šest plátů.V horkovzdušné troubě můžeme péci více plátů najednou, pokud ovšem máme tolik plechů k dispozici.Upečené placky okrájíme: - na každou položíme talíř nebo dortovou formu bez dna a nožem ořízneme přesahující okraje.Okraje nevyhazujeme, použijeme je na závěrečné zdobení - na posypku.
B. Příprava krému a posypky:Máslo a mléko vyšleháme pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka, trvá to asi deset minut.Posypku připravíme z okrájených kousků upečeného těsta, které vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme.
C. Sestavení dortu:Pomocí kulatého nože rozetřeme krém na první plát, přiklopíme druhou plackou, kterou opět pomažeme krémem a tak pokračujeme se zbývajícími pláty.Na závěr potřeme celý dort, včetně boků, krémem a poprášíme připravenou posypkou.Před podáváním necháme odležet aspoň 2 hodiny.
Doporučená úprava krému k získání "klasického" medovníku téměř jako z cukrárnyKrém 1: Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem (např. Tatra Salko) ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny vaříme.Můžeme použít i tlakový hrnec, kdy dobu varu zkrátíme na polovinu.Po vychladnutí plechovku otevřeme a vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou předepsaného másla.( Viz také předpis v DDK "Karamelový krém" od Kamilky)Krém 2: Zbytek másla prošleháme s 300 g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilkového cukru. Přidáme hrst sekaných vlašských ořechů.Upečené pláty potíráme střídavě oběma krémy 1 a 2 a dáme odležet.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME