Sentoské grilované hovězí se zeleninou - Sentosa Grilled Beef and Greens
(Thomas Robson: "Entrée to Asia", z knižního vydání receptů stejnojmenného kanadského TV-seriálu, str.177, kuchyně jihovýchodní Asie - Singapore)Sentosa Island je ostrov těsně přiléhající k pobřeží Singapore, se kterým je spojen mostem a jednokolejnou rychlodráhou a lanovou dráhou. Je zde řada velkých hotelů a hodně příležitostí k zábavě i k dobrému jídlu, jež sem lákají turisty i obyvatele města. Zde uprostřed ulice vás ihned omámí aroma vycházející z početných grilů. Tento recept s grilovanými hovězími plátky se vyznačuje velkým množstvím blanšírované listové zeleniny všemožného druhu. Můžeme zde využít různé zelené natě např. horčice, řepy, čínského zelí, špenátu, pórku, aj. Autora také inspiroval šéfkuchař Tracy Cooper z Vancouveru v Kanadě.
Suroviny:
Na kořenící pastu:4 stroužky česneku1 lžička / 5 ml mletého kardamomu2 lžičky / 10 ml drcených koriandrových semínek1 lžička drceného římského kmínu (cumin)1 lžíce / 15 ml mletého koření chilli4 lžičky / 20 ml cukru2 lžičky /10 ml soli1 lžíce / 15 ml rybí omáčky2 lžičky / 10 ml světlé sójové omáčky4 lžičky / 20 ml rostlinného oleje
Hlavní suroviny:400 - 500 g hovězího masa na steaky (roštěnec, případně svíčková)vařící voda70 g čerstvé zelené zeleniny - čínské zelí, natě z řepy, hořčice aj., listy odděleny od stonků, stonky přiměřeně nakrájené2 lžíce / 30 ml oleje3 stroužky česneku, drcený2 lžičky / 10 ml čínského vína nebo whiskyněkolik kapek sezamového oleje
Příloha:rýže
Postup přípravy:V třecí misce rozmělníme čtyři stroužky česneku a smícháme s ostatními surovinami pro kořenící směs. Hovězí maso dobře z obou stran potřeme směsí a necháme marinovat nejméně 1 hodinu. Mezitím předehřejeme grilovací zařízení.V horké vodě a ve velké pánvi krátce blanžírujeme stonky zeleniny ve vařící vodě, ihned je vyjmeme a ochladíme ponořením do tekoucí studené vody, aby zůstal chrupavé, stonky dobře osušíme. Připravíme si také ostatní suroviny, abychom je měli pohotově při ruce.Marinované hovězí steaky grilujeme na síťce na středně silném žáru až jsou podle našeho přání krvavé ("rare") nebo polopečené ("medium rare").
Pokud nemáme gril můžeme udělat steaky na restovací pánvi:Rozehřejeme wok nebo velkou a těžkou restovací pánev a jakmile je horká přidáme asi 25 ml oleje. Když je za okamžik olej horký přidáme 3 rozmačkané stroužky česneku a o malinko později blanžírované stonky zeleniny. Malou chvilku je restujeme a přidáme listy zeleniny, které jsem předtím od stonků oddělili.Zastříkneme vínem (whiskey) a pokapeme sezamovým olejem. Můžeme přidat ještě šťávu vypečenou ze steaků. Vše dobře promícháme a sundáme z ohně. Na teplou servírovací mísu naklademe restovanou zeleninu (listy a stonky) a nahoru poklademe na hovězí steaky a podáváme s kopečky rýže servírované na jiné misce.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME