Thajské grilované žampiony s česnekem a chilli omáčkou
(Vatcharin Bhumichitr:"Vatch´s Thai Cookbook", Pavilion Books Limited London, str.69, 1998, thajská kuchyně)
Suroviny:
120 g čínských žampionů shiitake (nebo zkusíme 300 g čerstvých bílých žampionů - DDK)4 stroužky česneku, hrubě nasekaný3 špalíčky koriandrového kořene, hrubě nasekaného 1 lžička drceného černého pepře1 lžíce cukru1 lžíce světlé sójové omáčky
Na chilli omáčku1 lžíce cukru6 lžíc rýžového (jablečného - DDK)1 lžička soli1 stroužek česneku, rozdrcený2 malé čerstvé červené nebo zelené chilli papričky, jemně nasekané
Postup přípravy:Sušené houby shiitake necháme nabobtnat jednu hodinu ve vodě.Houby scedíme, osušíme a odřízneme stonky.Z kloboučků opatrným řezem od okraje do středu, pomocí ostrého nože (nebo malými nůžkami), vytvoříme jednu dlouhou souvislou spirálu (podobně jako když někdy loupeme slupku jablka :o)). Spirály z hub si odložíme stranou do misky. V hmoždíři nebo třecí misce utřeme z koriandrového kořene a česneku pastu, kterou smícháme s pepřem, cukrem a sójovou omáčkou.Směsí přelijeme a pomažeme houbové spirálky a ponecháme marinovat 30 minut a mezitím připravíme omáčku.
Připrava chilli omáčky:Na malou pánev nasypeme cukr, přidáme ocet a osolíme.Vše na mírném ohni zahřejeme a po chvilce necháme mírně ochladit, vmícháme česnek s chilli papričkami a směs odložíme stranou. Předehřejeme gril nebo rožeň. Vyjmeme proužky hub z marinády a namotáme je na dřevěnou předem na 20-30 minut namočenou bambusovou (dřevěnou) tyčinku (špejli, proutek). Grilujeme z každé strany asi 1-2 minuty, až se houby škvíří a dostanou tmavě hnědou.Podáváme s chilli omáčkou.
ZPĚT do kapitolyHOME