Thajské grilované žampiony s česnekem a chilli omáčkou
(Vatcharin Bhumichitr:"Vatch´s Thai Cookbook", Pavilion Books Limited London, str.69, 1998, thajská kuchyně)

Suroviny:
  • 120 g čínských žampionů shiitake (nebo zkusíme 300 g čerstvých bílých žampionů - DDK)
  • 4 stroužky česneku, hrubě nasekaný
  • 3 špalíčky koriandrového kořene, hrubě nasekaného
  • 1 lžička drceného černého pepře
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
    Na chilli omáčku
  • 1 lžíce cukru
  • 6 lžíc rýžového (jablečného - DDK)
  • 1 lžička soli
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 2 malé čerstvé červené nebo zelené chilli papričky, jemně nasekané

    Postup přípravy:
  • Sušené houby shiitake necháme nabobtnat jednu hodinu ve vodě.
  • Houby scedíme, osušíme a odřízneme stonky.
  • Z kloboučků opatrným řezem od okraje do středu, pomocí ostrého nože (nebo malými nůžkami), vytvoříme jednu dlouhou souvislou spirálu (podobně jako když někdy loupeme slupku jablka :o)).
  • Spirály z hub si odložíme stranou do misky.
  • V hmoždíři nebo třecí misce utřeme z koriandrového kořene a česneku pastu, kterou smícháme s pepřem, cukrem a sójovou omáčkou.
  • Směsí přelijeme a pomažeme houbové spirálky a ponecháme marinovat 30 minut a mezitím připravíme omáčku.
    Připrava chilli omáčky:
  • Na malou pánev nasypeme cukr, přidáme ocet a osolíme.
  • Vše na mírném ohni zahřejeme a po chvilce necháme mírně ochladit, vmícháme česnek s chilli papričkami a směs odložíme stranou.
  • Předehřejeme gril nebo rožeň.
  • Vyjmeme proužky hub z marinády a namotáme je na dřevěnou předem na 20-30 minut namočenou bambusovou (dřevěnou) tyčinku (špejli, proutek).
  • Grilujeme z každé strany asi 1-2 minuty, až se houby škvíří a dostanou tmavě hnědou.
  • Podáváme s chilli omáčkou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]