Indické překládané placky
(Vladimír Miltner: "Indická kuchyně", Nakladatelství Vyšehrad, 2001, indická kuchyně)
Placky - jsou obecně velmi častou přílohou indických jídel a zastupují zde náš chléb. Konzumují se zcela čerstvé a teplé tj. několik minut po dopečení. Mouky se používají převážně hrubé, celozrnné, vymleté z pšenice, ječmena, prosa a pohanky, méně již ze žita. Existuje mnoho druhů indických chlebových placek ("batura", "feni", "pulka", "paráty", "púri", "capati", jediný kynutý druh - "naan"). Placka s máslem je pro mnoho Indů představa něčeho báječného, rovnajícího se maně nebeské. Hindské přísloví praví: "Placka třeba křivě pečená - hlavně, že je máslem maštěná"
Suroviny:
  • 500 g hrubé mouky
  • sůl
  • rozpuštěné máslo na potírání a na smažení např. (ghee)

    Postup přípravy:
  • Z osolené vody, mouky, případně něco mletého pepře vypracujeme tužší těsto a vyválíme větší placky.
  • Pomašlujeme je rozpuštěným máslem, přeložíme na polovinu, trochu vyválíme, opět pomašlujeme a ještě přeložíme.
  • Konečně vyválíme do tvaru vějířů a smažíme na másle po obou stranách.
    »"Když starosta vdával dceru . . . na tu žranici nikdy nezapomenu. Od té doby jsem se nikdy tak nenacpal. V nevěstině domě napekli tolik placek pro všechny! Velcí i malí se ládovali plackami, a byly maštěný máslem, opravdovým máslem ghí! Zelenina trojího druhu, omáčka karí, saláty, chuťovky, jogurt, koblihy, cukroví . . . Co ti budu povídat jak to do mně lítalo. A nikdo nikomu nebránil. Co chceš, kolik chceš, ber si a bašti. Všichni jsme se tak strašně nadlábli, ale tak! Už jsme se ani napít nemohli."«
    (Prémčada (1880-1936) - hindský spisovatel, povídka "Rubáš")
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]