Indické lístkové placky
(Vladimír Miltner "Indická kuchyně", Nakladatelství Vyšehrad, 2001 indická kuchyně)
Placky - jsou obecně velmi častou přílohou indických jídel. Údajně mají i velkou důležitost v mezilidských vztazích (Nový Orient, Orientální gastronomie, str. 334, 10/2001) a špatně upečené placky mohou být důvodem k velmi ostré hádce mezi manželi.
Suroviny:
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • mléko
  • sůl
  • máslo na smažení (ghee)

    Postup přípravy:
  • Z mouky, soli, rozpuštěného másla a přiměřeného množství mléka vypracujeme tužší těsto.
  • Rozdělíme je na čtyři díly a z každého vyválíme kulatou placku.
  • Tři placky potřeme máslem a mírně posypeme moukou, položíme je na sebe a navrch dáme čtvrtou.
  • Lehce je k sobě přimáčkneme a smažíme je na na mírném ohni po obou stranách.
    »Při večeři vypadal Gópal otráveně. Každé čtvrté sousto zapíjel vodou . . . Švagrová ostýchavě položila placku na mísu, Gópal ji hbitě chytil a roztrhl na čtyři kousky. . . "Ale to jsi nemusel. Vždyť není horká, a já nejsem z Lakhnaú, abych se vším tolik nadělal!" řekl jsem mu, protože mi nebylo na obtíž roztrhnout si placku sám . . . Švagrová přinesla další placku, Gópál ji zase roztrhl . . . Když si nedal říci ani po třetí, uklouzlo mi: "Ty to přeháníš, člověče. Vždyť mám také prsty." Tím jsem chtěl dát najevo, že tu nejsem host. - "Copak tohle jsou placky? To jsou mapy! Jedna vypadá jako Afrika, druhá jako Amerika!" promluvil s divným odfrknutím a jako by v sobě potlačil něco těžkého. Švagrová na mně pohlédla zpod okraje dhóti a celá skleslá začala podávat boby.«
    (Kamléšvar - indický spisovatel, z povídky "Hlas duše"
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]