Voňavý chléb s paprikou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", s. 914, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)
Suroviny:
450 g hrubé mouky, prosetá60 g sušených (nebo 5 ks čerstvých - DDK) rajčata1 malá červená a 1 malá zelená paprika, bez semínek a oloupeme5 lžíc horké vody (na oživení sušených rajčat)2 lžičky sušeného droždí, na kvásek1 lžička moučkového cukru, na kvásek150 ml vlažné vody na kvásek2 lžíce sušeného rozmarýnu2 lžíce rajského protlaku150 ml nízkotučného neslazeného jogurtu1 lžíce hrubé soli1 lžíce olivového oleje
Postup přípravy:Troubu nebo gril rozehřejeme na 230 - 250°C.Papriky zbavené semínek opečeme na plameni plynového sporáku nebo pod grilem až jsou černé na povrchu, pak je zapaříme v sáčku a nebo pod tekoucí vodou a oloupeme. Oloupanou očištěnou dužinu nakrájíme.Sušená nebo rozpůlená čerstvá rajčata přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat. Pokud použijeme čerstvá rajčata, tak je po 30 vteřinách vyjmeme, oloupeme, překrojíme na menší kusy a vrátíme zpět louhovat.Mezitím uděláme kvásek z droždí cukru a vlažné vody a necháme ho 10-15 minut vzejít. Do mísy přesijeme mouku, přidáme 1 lžičku sušeného rozmarýnu, uprostřed mouky uděláme důlek a do něho nalijeme droždí.Přidáme rajský protlak, rajčata s částí nebo celým množstvím louhované tekutinu (podle viskozity těsta), nakrájené papriky, jogurt a polovinu uvedeného množství soli.Umícháme hladké těsto, které pak hodíme na vál a ještě 3-4 minuty intenzivně válíme, až je hladké a elastické.Vypracované těsto vložíme do moukou vysypané mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 40 minut vykynout až zdvojnásobí svůj původní objem.Těsto znova prošťouchneme (srazíme) a vytvarujeme ve formě do kulaté placky o průměru asi 23 cm.Dřevěnou lžící uděláme dolíčky v povrchu a necháme ještě stát 30 minut k nakynutí.Pak pomažeme olejem a posypeme zbytkem (1 lžíce) rozmarýnu a solí.Pečeme v předehřáté troubě (230-250°C) po dobu 35-40 minut, necháme chládnout asi 10 minut a pak teprve vyjmeme z formy.Chléb položíme na mřížku a po úplném vychladnutí ho rozkrájíme a podáváme s polévkou nebo křupavým salátem
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME