Indické púrí s paprikami
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", s. 921, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)
Poori; puri [púrí] - je smažený kulatý, plochý, nekynutý chléb, který je velmi populární v Severní Indii, stejně jako v sousedním Pakistánu. Je připravován z pšeničné mouky, vody a ghee (přepuštěné buvolí máslo) nebo na jiném tuku. Těsto je téměř identické "capati", jen je poněkud viskóznější.
Suroviny:
  • 125 g hladké mouky, prosetá
  • 1 lžíce ghee (přepuštěného másla) nebo oleje
  • špetkasoli
  • 5 lžíc horké vody
  • olej na smažení
  • snítky koriandru na ozdobení
  • bílý jogurt, při podávání
    Na vrchní vrstvu:
  • 4 lžíce ghee nebo oleje
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 1/2 červené papriky a 1/2 zelené papriky, bez semínek
  • 1/4 lilku, podélně nakrájený na 6 kusů a pak na plátky
  • 1 stroužek česneku, rozetřený
  • 2,5 cm nasekaného oddenku zázvoru
  • 1/2-1 lžička mletého chilli (tolik co si troufneme)
  • 2 lžičky jemné a středně ostré kari pasty
  • 225 g konzerovaných rajčat, rozsekané

    Postup přípravy:
    Příprava púrí:
  • V míse smícháme mouku, tuk, sůl a horkou vodu na hladké těsto.
  • Hněteme seč můžeme, pak přikryjeme mísu s těstem látkou a necháme odpočinout.
  • Těsto přemístíme na pomoučený vál, prohněteme a rozdělíme na 6 dílů, které vyválíme na placky o průměru 15 cm a přikryjeme vlhkou utěrkou, aby nevyschly.
    Příprava zeleninové vrchní vrstvy:
  • Mezitím si připravíme zeleninovou vrchní vrstvu.
  • Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo ghee (chceme-li být originální) nebo olej.
  • Na oleji na mírném plameni osmahneme tak během 5 minut: cibuli, papriku, lilek, česnek, zázvor, chilli a kari pastu.
  • Nakonec vmícháme konzervovaná rajčata a osolíme dle chuti.
  • Tuto směs vaříme bez pokličky 5 minut a občas mícháme, dokud nezhoustne.
  • Jsme-li s konzistencí již spokojeni, pánev odstraníme z ohně.
    Smažení púrí:
  • Na pánvi rozpálíme asi 1 cm vrstvu oleje a placky jednu podruhé, asi tak během 15 minut, zprudka opečeme a z každé strany dozlatova.
  • Placka musí být nadýchaná a nafouklá, samá bublina, jako třeba yorkshirský pudink připravovaný rovněž z licího těsta.
  • Hotové púrí položíme na papírové ubrousky, necháme okapat olej a udržujeme v teple, dokud neopečeme všechny.
  • Zeleninovou směs přihřejeme, jednotlivé púrí položíme na servírovací talíře a na každou navrstvíme zeleninovou směs, přelijeme lžící jogurtu a ozdobíme snítkem koriandru.
  • Připadáme si jako na výletě na severu Indie.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]