Indické púrí s paprikami
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", s. 921, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)Poori; puri [púrí] - je smažený kulatý, plochý, nekynutý chléb, který je velmi populární v Severní Indii, stejně jako v sousedním Pakistánu. Je připravován z pšeničné mouky, vody a ghee (přepuštěné buvolí máslo) nebo na jiném tuku. Těsto je téměř identické "capati", jen je poněkud viskóznější.
Suroviny:
125 g hladké mouky, prosetá1 lžíce ghee (přepuštěného másla) nebo oleješpetkasoli5 lžíc horké vodyolej na smaženísnítky koriandru na ozdobeníbílý jogurt, při podávání
Na vrchní vrstvu:4 lžíce ghee nebo oleje1 velká cibule, jemně nakrájená1/2 červené papriky a 1/2 zelené papriky, bez semínek1/4 lilku, podélně nakrájený na 6 kusů a pak na plátky1 stroužek česneku, rozetřený2,5 cm nasekaného oddenku zázvoru1/2-1 lžička mletého chilli (tolik co si troufneme)2 lžičky jemné a středně ostré kari pasty225 g konzerovaných rajčat, rozsekané
Postup přípravy:
Příprava púrí:V míse smícháme mouku, tuk, sůl a horkou vodu na hladké těsto. Hněteme seč můžeme, pak přikryjeme mísu s těstem látkou a necháme odpočinout. Těsto přemístíme na pomoučený vál, prohněteme a rozdělíme na 6 dílů, které vyválíme na placky o průměru 15 cm a přikryjeme vlhkou utěrkou, aby nevyschly.
Příprava zeleninové vrchní vrstvy:Mezitím si připravíme zeleninovou vrchní vrstvu. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo ghee (chceme-li být originální) nebo olej.Na oleji na mírném plameni osmahneme tak během 5 minut: cibuli, papriku, lilek, česnek, zázvor, chilli a kari pastu. Nakonec vmícháme konzervovaná rajčata a osolíme dle chuti. Tuto směs vaříme bez pokličky 5 minut a občas mícháme, dokud nezhoustne. Jsme-li s konzistencí již spokojeni, pánev odstraníme z ohně.
Smažení púrí:Na pánvi rozpálíme asi 1 cm vrstvu oleje a placky jednu podruhé, asi tak během 15 minut, zprudka opečeme a z každé strany dozlatova. Placka musí být nadýchaná a nafouklá, samá bublina, jako třeba yorkshirský pudink připravovaný rovněž z licího těsta. Hotové púrí položíme na papírové ubrousky, necháme okapat olej a udržujeme v teple, dokud neopečeme všechny. Zeleninovou směs přihřejeme, jednotlivé púrí položíme na servírovací talíře a na každou navrstvíme zeleninovou směs, přelijeme lžící jogurtu a ozdobíme snítkem koriandru. Připadáme si jako na výletě na severu Indie.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME