Indické trojúhelníčkové chlebíčky "paráty"
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 oblíbených jídel z celého světa", str. 127, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)
Suroviny:90 g hrubé celozrnné pšeničné mouky90 g hladké moukyšpetka soli1 lžíce olejeolej na vymazání nádoby750 ml vlažné vody
Postup přípravy:V míse smícháme mouku a sůl, přidáme lžící oleje, vlažnou vodu a umícháme jemné těsto, případně můžeme přidat další vodu pokud je to třeba. Směs zpracujeme na pomoučeném vále na hladké těsto, přikryjeme a necháme 30 minut odležet. Pak těsto znova prohněteme a rozdělíme na 6 dílů.Z každého dílu vytvoříme bochánek, ze kterého vyválíme placky o průměru asi 15 cm, které potřeme olejem. Placku vždy dvakrát přeložíme a vytvoříme tak trojúhelník s výškou asi 18 cm. Pokud je to nutné, poprášíme trojúhelníky moukou.Pečeme na pánvi s těžkým dnem potřeným olejem, kterou před tím rozpálíme. Na pánev dáváme postupně 1 až 2 paráty a smažíme je 1 až 1,5 minuty. Každý trojúhelník potřeme lehce olejem, obrátíme a smažíme i na druhé straně asi 1,5 minuty, až jsou propečené.Hotové páráty dáváme na talíř, přikryjeme fólií nebo dáme mezi dvě utěrky, aby nevychladly. Stále pečeme další a před každým dalším vždy potřeme pánev olejem. Když se moc nafukují stlačíme je ke dnu pánve plochým nožem.Paráty je možno dělat do zásoby, pak je zabalíme do fólie a asi 15 minut před podáváním ohřejeme v troubě.
ZPĚT do kapitoly
HOME