Indonéské placičky "perkedel"
(Soňa Čermáková: "Indonésie", Malang, 2002, indonéská kuchyně)Perkedel - jsou smažené bramborové placičky smíchané se zeleninou a kořenim. Bylo to dalši z mých oblíbenych jidel v Indonésii - říká autorka a pokračuje ve svém deníku: "Svěřila jsem se paní domácí ("ibu kos"), že bych se ráda naučila vařit indonéská jídla, abych si pak doma mohla připomenout Indonésii a indonéské vůně. Reagovala velice nadšeně - sama je vášnivá kuchařka a ráda experimentuje s kořením a vůbec různými chutěmi. Její zesnulý manžel studoval několik let v Německu, takže se seznámila i s evropským způsobem vaření a ingrediencemi. Okamžitě zavolala svou mladou pomocnici (dívka z vesnice, kde žije ještě spousta negramotných lidí - tahle paní se jí ujala a zaměstnává ji ve svém domě) a začaly jsme společně vařit "opor ayam" a můj oblíbený "perkedel". Paní André recept předváděla a říkala, že "perkedel" je nejchutnější, když se nejdříve plátky brambor osmaží na oleji. Pokud však chceme připravit jídlo rychleji, stačí, když jenom nakrájíme brambory a zpracujeme je bez předchozího smažení. Při vaření perkedelu se dá popustit uzda fantazii: pórek se může nahradit zelenými částmi jiných rostlin (celerem, jarní cibulkou aj.) nebo bylinkami. Ve warungu (pouliční prodejna pokrmů) "Rejo Tangan" v Malangu babička přidávala do perkedelu mrkev. Následuje recept na zmíněnou "chutnější" verzi pokrmu podle paní André.
Suroviny:
1 kg brambor3 stroužky česnekupůlka lžičky pepřesůlzelená část porku {"daun prei"}2 vejce
Postup přípravy:
Brambory nakrájíme na slabé plátky a osmažíme. Osmažené brambory rozdrtíme {použiváme k tomu tzv. "cobek") společne s pepřem, česnekem a solí. Přidáme nakrájené listy pórku a jedno vejce. Ze směsi tvoříme male bochánky, které obalíme v ušlehaném druhém vajičku a na pánvi s olejem usmažime.
Poznámky autorky:
Smažení - na trošce oleje se v indoneštine označuje výrazem "tumis". Pokud se potraviny smaži na pánvi plné oleje (fritovani), nazývá se tento druh smažení "goreng". Velice oblíbené a chutné jsou smažené banány, tempe, tahu, kasava a tzv. molen (malé banánky v těstičku).
Vejce - pokud je používáme jako přídavek do pokrmu, nejdříve přidáme kokosové mléko a až teprve potom vložíme natvrdo uvařené vejce.
Cobek - třecí misky tj. dřevěné, hliněné nebo kamenné mističky, na které se pomoci paličky ze stejného materiálu utřou koření potřebná pro přípravu daného pokrmu. Můžeme použít hmoždíř.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME